Krémes házi hummusz - A négy legízletesebb változatot mutatjuk
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Szénhidrátcsökkentett lenmagos kenyér: ketogén diétába is szuper
Aranybarnára sült koreai zöldséges palacsinta: eteti magát, olyan finom
Csodaszép csokis-céklás kuglóf: álompuha, szaftos és rostban gazdag
Lassú tűzön főtt német gulyás: a gazdag, paprikás szósz a titka
6 finomság stressz ellen: cseréld a kávét matcha teára
A hummusz egy nagyszerű dolog: egyszerűen elkészíthető, gyors és olcsó. Ráadásul tényleg bármivel felturbózhatjuk, olyan ízűt készítünk belőle, amilyet csak szeretnénk.
A hummusz felhasználása sokrétű, használhatjuk mártogatósnak zöldségek mellé, tehetjük szendvicsekre, ehetjük pita vagy pirítós mellé, de könnyedebbre készítve tésztaszósznak is tökéletes.
A hummuszhoz főzhetünk csicseriborsót, de készíthetjük konzervből is, ha kevesebb időnk van rá. Az alapanyagokat dobáljuk egy turmixgépbe/aprítógépbe, de használhatunk botmixert is, lehet, hogy utóbbi kettővel kicsit darabosabb lesz, de van, aki éppen úgy szereti. Az alapreceptet lejjebb találjátok.
Hummusz ízesítése
Hummuszt ízesíteni már gyerekjáték: ha az alapunk megvan, akkor csak hozzá kell kevernünk a plusz alapanyagot vagy fűszert. Mutatunk azért pár ötletet, hogy melyek a legütősebb kombók.
Korianderes, jalapenós hummusz
Ehhez a verzióhoz 1 darab jalapenóra lesz szükségünk. Szedjük ki a szárát, vágjuk fel csíkokra, majd kaparjuk ki belőle a magokat. Adjuk hozzá a jalapenót és egy marék friss korianderlevelet a hummusz-alapunkhoz, majd mixerezzük addig, amíg selymes, krémes nem lesz. Ehhez a recepthez nagyon jól illik a kömény, tegyünk még bele bátran. Ha a jalapenót egy kicsit megpirítjuk, mielőtt beletennénk a hummuszba, még pikánsabb ízt érhetünk el.
Kápia paprikás hummusz
Süssük meg a kápia paprikákat sütőben, erre mutatunk is egy szuper módszert. Az sem baj, ha picit túlsülnek, a füstös íz nagyon jól áll a hummusznak. Ha megsültek, húzzuk le a héjukat és magozzuk ki őket. Adjunk hozzá 1 vagy 2 paprikát (ízlés kérdése) a hummusz-alaphoz és mixerezzük össze a krémünket.
Petrezselymes-újhagymás hummusz
Ez a recept még az előző kettőnél is egyszerűbb. Vágjunk össze apró darabokra 3-4 újhagymát és szedjük le a száráról a petrezselyemleveleket. A maréknyi petrezselyemlevelet és az összevágott hagymát tegyük a hummusz-alaphoz, mixerezzük össze és készen is vagyunk.
Hummusz házilag - az alaprecept
Hozzávalók 6 adaghoz
- 450 gramm csicseriborsó
- 2 evőkanál olívaolaj
- 0.25 bögre citromlé
- 3 evőkanál tahini
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
- 1 teáskanál római kömény
Elkészítés:
Szűrjük le a csicseriborsót. Tegyük egy turmixgépbe a csicserit, olívaolajat, citromlevet, tahinit, fokhagymát, sót és köményt.
Addig mixerezzük, amíg krémes nem lesz. Ha túl száraznak, darabosnak érezzük, akkor adjunk még hozzá egy kis olívaolajat vagy vizet.
Ízlés szerint adhatunk még hozzá sót, köményt vagy citromlevet, van, aki egészen savanyúan szereti.
Pirítóssal és egy kis pirospaprikával megszórva tálaljuk.
Fotók: Shutterstock