Puha, fűszeres sütőtökös keksz édes vajkrémmel – Mézeskalács helyett is tökéletes

sütőtökössüti
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bár a hagyományos karácsonyi sütinek is megvan a maga varázsa, érdemes minden évben kipróbálni valami újat és különlegeset, ez a sütőtökös keksz biztosan hatalmas kedvenc lesz.

Bár a mézeskalács manapság a karácsonyi asztal kötelező eleme, érdemes néha újítani: ez a sütőtökös keksz látványos, isteni finom és nagyon puha, ha utólag kerül rá a vajkrém, maga a süti napokig eláll.

A sütőtök a tészta állagán is javít, szaftosabb lesz tőle, de édesebbé is teszi, ízben is ad hozzá egy pluszt. A püréhez érdemes megsütni egy egész tököt és csak annyit lepürésíteni, amennyire szükség van a kekszhez: ehhez a tök húsát tedd aprítógépbe, majd alaposan turmixold össze, ha szükséges, adj hozzá egy kis folyadékot.

A vajkrém koronázza meg a kekszet, de csak akkor érdemes elkészíteni és rákenni a sütire, mikor már tálalnád a vendégeknek - viszont a keksz nyugodtan készülhet már előző nap is. A sütit mézeskalács-fűszerkeverék, fahéj és vanília ízesíti, úgyhogy visszaköszön benne a klasszikus mézes íze, senki nem fogja hiányolni az asztalról.

Sütőtökös keksz

sütőtökössüti2

Hozzávalók 20 darabhoz

Süti:

  • 110 gramm vaj (puha)
  • 50 gramm barna cukor
  • 100 gramm cukor
  • 1 darab tojás
  • 120 gramm sütőtökpüré
  • 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 0.5 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 0.5 teáskanál sütőpor
  • 0.5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet
  • 210 gramm liszt

Vajkrém:

  • 110 gramm vaj (puha)
  • 60 milliliter juharszirup
  • 0.5 teáskanál vaníliakivonat
  • 200 gramm porcukor
  • 3 teáskanál tej
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.

A puha vajat és a kétféle cukrot alaposan keverjük össze robotgép segítségével. Adjuk hozzá a tojást, keverjük el benne. Mehet bele a sütőtökpüré is.

Keverjük bele a fűszereket, a vaníliakivonatot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Keverjük alaposan össze a hozzávalókat, míg minden el nem vegyül. 

Végül keverjük bele a lisztet is. Egy fagyiadagoló vagy evőkanál segítségével adagoljunk 2 evőkanálnyi adagokat a masszából az előkészített tepsire, hagyjunk köztük 5 centi helyet, mert ki fognak lapulni.

Süssük őket 12-13 percig, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A sütőben még puhának tűnhet, de ahogy hűl, megszilárdul. 

Készítsük el a krémet: a puha vajat robotgép segítségével verjük egészen habosra. Adjuk hozzá a juharszirupot és a vaníliakivonatot. 

Kezdjük el adagolni a porcukrot félbögrénként, mindig keverjük el alaposan, nagyjából 150-200 gramm porcukor kell hozzá, látni fogjuk, mikor jó a krém állaga.

Keverjük hozzá a tejet is, robotgéppel vegyítsük össze. Ha túl folyós, tegyünk még hozzá porcukrot, ha túl kemény, tejjel lágyítsuk.

Kenjük a krémet a kihűlt sütik tetejére, szórjuk meg fahéjjal őket és kínálhatjuk is.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük