Selymes, pezsgővel készült krém: a legegyszerűbb piskótát is feldobja
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Erdélyi zakuszka családi recept alapján: egész télen eláll a zöldségkrém
Ropogós
Rumos, fűszeres szilvabefőtt házilag: egyszerűen készül
Krémes sütőtökös tészta: sok parmezánnal az igazi
Foszlós, zabpelyhes-mézes kenyér: tökéletes édes vagy sós alap
Ezért kezdd a napot citromos vízzel: hálás lesz a szervezeted
Krémes, pisztáciás sajttorta: mennyei desszertet mutatunk
Alig pár perc munka összeállítani ezt az isteni vajkrémet, csak ne együk meg azelőtt, hogy felhasználnánk.
Szilveszter nem telhet el pezsgő nélkül, de nem csak éjfélkor érdemes koccintani vele, a vendégváró süteményekre is rávarázsolhatjuk. Ez az isteni pezsgős vajkrém tökéletes muffinok tetejére, torták belsejébe, de még macaron tölteléke is lehet. Ez az adag kb. 15 muffinra elegendő.
Mint minden vajkrémhez, ehhez is csak porcukorra és vajra van szükségünk, illetve ebben az esetben pezsgőre. A pezsgőt a harmadára kell redukálni, úgyhogy az alkoholtartalmának nagy része elfő, de az ízében és a színében is hozza a pezsgő italt a selymes vajkrém.
Pezsgős vajkrém
Hozzávalók 8 decihez
- 180 milliliter pezsgő
- 230 gramm vaj
- 480 gramm porcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csipet só
Elkészítés:
Egy kis lábasba öntsük bele a pezsgőt, majd közepes lángon melegítsük. Mikor forr, vegyük le a lángot a legkisebbre, majd gyöngyözve főzzük, amíg kb. a harmadára nem redukálódik, ez 7-10 percet vehet igénybe. Tegyük félre hűlni, teljesen hidegnek kell lennie, hogy a vajat ne olvassza meg.
A vajat keverjük habosra robotgép segítségével. A porcukrot kisebb adagonként adjuk hozzá, először kisebb fokozaton keverjük, majd egyre magasabban. Mikor teljesen krémes és homogén, adjunk hozzá 3 evőkanál pezsgőt, a vaníliakivonatot és a sót. Ízlés szerint tegyünk még bele pezsgőt, míg jónak nem érezzük.
A hűtőben, lefedve 2 napig tárolhatjuk felhasználás előtt.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!