Francia édes-pikáns péksütemény: fűszeres sütőtök van a batyuban
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Háromsajtos, szaftos csirkemell roppanós zöldségekkel: az új családi kedvenc
A szegfűszeg élettani hatásai: mutatjuk az 5 legfontosabbat
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Édes is, sós is, fűszeres is, így akár előétel, de desszert, illetve uzsonna is lehet belőle, mindenképp mesés.
Váncsa István legújabb könyvéből kiderül, hogy a francia konyhához valójában egyáltalán nincs szükség eltartott kisujjakra. Azt az oldalát mutatja be, amely sokkal közelebb áll majd bárkihez, aki használja a recepteket. Hétköznapi, könnyen elkészíthető, kézenfekvő ételek, amelyek bizonyos szempontból mégis különlegesek.
Jól illusztrálja ez az étel, miről van szó: egy leveles tésztás péksütemény, ami zöldségekkel, de főként sütőtökkel van megtöltve. A sütőtök sós, fűszeres jellegű tölteléket alkot, mellé mégis áfonyaszósz jár. Lehet ez az étel előétel és desszert is, vagy éppen uzsonna, mindegy, mindenképp azonnal felvennénk a hétköznapok repertoárjába.
Az eredeti receptet a könyvben találjátok, ez egy, a konyhánk készletéhez igazított verzió. A könyvben egy szuperérdekes adalékot is olvashatunk arról, hogyan függ össze a pite rácsos, zsalualakú metszése és a féltékenység.
Fűszeres, sütőtökös pite
Hozzávalók 8 személyre
- 500 gramm vajtök
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- friss rozmaring, zsálya, kakukkfű
- 1 fej hagyma
- 1 csomag leveles tészta
- 1 darab tojás
- 100 gramm gomba
Elkészítés:
A sütőtököt megpucoljuk, darabokra vágjuk, meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal, sózzuk, megszórjuk a fűszerekkel, és héjastul közédobáljuk a fokhagymagerezdeket. 200 fokosra előmelegített sütőben puhára sütjük.
Közben 1 evőkanál olajon megdinszteljük az aprított hagymát, rádobjuk a felszeletelt gombát, pár percig pirítjuk. Amikor a tök megsült, elkeverjük a hagymás gombával és a fokhagymák kinyomkodott belsejével, de úgy, hogy ne törjön egészen össze.
A levelestésztát két részre osztjuk. Az egyik lapot téglalapformájúra nyújtjuk és tíz perc alatt elősütjük. Kivesszük, ráhalmozzuk a tölteléket úgy, hogy egy csíkot szabadon hagyunk, azt a csíkot lekenjük a felvert tojással. Ráfektetjük a másik, ugyanolyan méretűre nyújtott lapot és a csík mentén lezárjuk. A tetején bemetszéseket végzünk és az egészet lekenjük tojással.
Visszatoljuk a sütőbe és aranyszínűre sütjük. A könyv szerzője áfonyaszószt ajánl mellé.
Fotók: Ács Bori/Sóbors