Francia édes-pikáns péksütemény: fűszeres sütőtök van a batyuban

3
Nyomtatás
sutotokos-pite
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Édes is, sós is, fűszeres is, így akár előétel, de desszert, illetve uzsonna is lehet belőle, mindenképp mesés.

Váncsa István legújabb könyvéből kiderül, hogy a francia konyhához valójában egyáltalán nincs szükség eltartott kisujjakra. Azt az oldalát mutatja be, amely sokkal közelebb áll majd bárkihez, aki használja a recepteket. Hétköznapi, könnyen elkészíthető, kézenfekvő ételek, amelyek bizonyos szempontból mégis különlegesek. 

Jól illusztrálja ez az étel, miről van szó: egy leveles tésztás péksütemény, ami zöldségekkel, de főként sütőtökkel van megtöltve. A sütőtök sós, fűszeres jellegű tölteléket alkot, mellé mégis áfonyaszósz jár. Lehet ez az étel előétel és desszert is, vagy éppen uzsonna, mindegy, mindenképp azonnal felvennénk a hétköznapok repertoárjába.

Az eredeti receptet a könyvben találjátok, ez egy, a konyhánk készletéhez igazított verzió. A könyvben egy szuperérdekes adalékot is olvashatunk arról, hogyan függ össze a pite rácsos, zsalualakú metszése és a féltékenység.

Fűszeres, sütőtökös pite

sutotokos-pite kicsi

Hozzávalók 8 személyre

  • 500 gramm vajtök
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • friss rozmaring, zsálya, kakukkfű
  • 1 fej hagyma
  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 darab tojás
  • 100 gramm gomba
Recept idők

Elkészítés:

A sütőtököt megpucoljuk, darabokra vágjuk, meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal, sózzuk, megszórjuk a fűszerekkel, és héjastul közédobáljuk a fokhagymagerezdeket. 200 fokosra előmelegített sütőben puhára sütjük.

Közben 1 evőkanál olajon megdinszteljük az aprított hagymát, rádobjuk a felszeletelt gombát, pár percig pirítjuk. Amikor a tök megsült, elkeverjük a hagymás gombával és a fokhagymák kinyomkodott belsejével, de úgy, hogy ne törjön egészen össze.

A levelestésztát két részre osztjuk. Az egyik lapot téglalapformájúra nyújtjuk és tíz perc alatt elősütjük. Kivesszük, ráhalmozzuk a tölteléket úgy, hogy egy csíkot szabadon hagyunk, azt a csíkot lekenjük a felvert tojással. Ráfektetjük a másik, ugyanolyan méretűre nyújtott lapot és a csík mentén lezárjuk. A tetején bemetszéseket végzünk és az egészet lekenjük tojással. 

Visszatoljuk a sütőbe és aranyszínűre sütjük. A könyv szerzője áfonyaszószt ajánl mellé.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon