Sütőtökös sajttorta: habkönnyű, fűszeres téli finomság
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Engedjük szabadjára a fantáziánkat, a sajttorta is lehet szezonális, a téli verziót például sütőtök gazdagítja.
A sajttorta mindenki kedvence, mi is jó pár receptet hoztunk már rá, legyen szó a hagyományos, a joghurtos vagy a fehér csokis változatról. Ez most egy igazi téli verzió, sütőtökkel és rengeteg melengető fűszerrel készül, a krémet pedig tejszín helyett tejföl lágyítja.
Azért, hogy a sajttorta repedésmentes legyen, vízfürdőben készítjük, a gőznek hála szép egységesen köt meg a krém. Bár a közepe így is picit remegősebb lesz, mint a szélei, ha a lekapcsolt sütőben hagyjuk kihűlni kb. 1 órán át, mindenhol egyformán megszilárdul, gyönyörű lesz a desszertünk. Fontos, hogy sütés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert az is csúnya repedéseket idézhet elő.
Sütőtökös sajttorta
Hozzávalók 12 személyre
A tészta:
- 120 gramm vajas keksz
- 60 gramm vaj
- 25 gramm cukor
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet só
- 70 gramm pekándió
A sajtos alap:
- 1 kilogramm krémsajt
- 170 gramm tejföl
- 5 darab tojás
- 2 darab tojássárgája
- 225 gramm sütőtökpüré
- 150 gramm barna cukor
- 200 gramm cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csipet szerecsendió, szegfűszeg, gyömbér
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 0.5 teáskanál só
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A kekszet és a pekándiót tegyük egy aprítógépbe, daráljuk le. Adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat és a sót, dolgoztassuk tovább a gépet. Végül adjuk hozzá az olvasztott vajat, majd öntsük a masszát egy kb. 25 cm átmérőjű tortaformába. Nyomkodjuk bele egy pohár segítségével. Tegyük a tésztát a sütőbe 10-15 percre, míg aranybarna nem lesz. Tegyük félre hűlni, vegyük lejjebb a sütőt 150 fokra.
A krémsajtot robotgéppel keverjük habosra. Adjuk hozzá a kétféle cukrot és a sót, keverjük tovább, míg homogén és habos nem lesz. Mehetnek bele a tojások és a tojássárgáják is, egyszerre mindig egyet adjunk hozzá. Robotgéppel keverjük el benne az összeset. Ha már homogén a krém, óvatosan keverjük bele a sütőtökpürét, a tejfölt, a fűszereket és a vaníliakivonatot.
Öntsük a krémet a formába, nyugodtan tölthetjük a forma 2/3-áig. A forma alját és széleit vonjuk be alufóliával, hogy semmiképpen ne kerüljön víz a desszertbe. Tegyük a formát egy mélyebb tepsibe, öntsünk a tepsibe forrásban lévő vizet kb. a forma egyharmadáig. Nagyjából 60 percig süssük, míg a krém szilárd nem lesz, de a közepe még remegős. Kapcsoljuk le a sütőt, de hagyjuk benne a tortát még további egy óráig. Hagyjuk teljesen kihűlni, utána szeleteljük.
Fotó: Getty Images