Vörösboros áfonyaszósz receptje: tökéletesen illik az ünnepi sültek mellé
A legegyszerűbb sültet is ünnepivé teszi ez a különleges, vörösborral bolondított vörösáfonya-szósz.
A svéd húsgolyó hagyományosan darált marha- vagy borjúhúsból készül, én azonban amondó vagyok, bátran szabályt szeghetsz, ha neked jobban tetszik, akkor pulykahúsból is összedobhatod, de keverheted is kétféléből. A fűszerezés is változatosan történhet, vannak receptek, melyekbe egyáltalán nem kerül hagyma, és ismertek olyan változatok is, melyekben az intenzív ízélmény kedvéért Worcestershire-szószból 1-2 evőkanálnyi kerül a darált húshoz.
A svédek amikor csak tehetik, élvezik a természet közelségét, az erdőben tett sétáik során gyűjtögetnek, nagyon szeretik a bogyós gyümölcsöket, legnagyobb kedvencük az áfonya, melyből egyszerű szószt készítenek. Ha hagyományosan kínálod, a kissé savanykás szósz kötelező a húsgolyó mellé, én is csak arra tudlak biztatni, hogy így készítsd el ezt a nagyszerű fogást, mely garantáltan a család és barátok kedvencévé válik.
Húsgolyó:
A zsemlét áztassuk tejbe.
A darált húst tegyük keverőtálba, adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát reszelve, fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval és füstölt paprikával. A lisztet is szórjuk rá, a zsemlét kinyomkodva tegyük hozzá. Dolgozzunk belőle jól formázható masszát.
A keveréket fedjük le fóliával, és tegyük hűtőbe 1 órát pihenni.
Pihentetés után a masszából formázzunk tetszőleges húsgolyókat, majd kevés, forró olajon 8-12 percig süssük a labdákat. Utána tegyük a kisült golyókat sütőpapírral bélelt tepsire, toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 10-12 percre.
Áfonyaszósz:
A mirelit áfonyát a cukorral együtt tegyük lábasba, közepes láng felett kezdjük el melegíteni, ha szükségesnek látjuk, kevés vizet csorgassunk hozzá. Amikor a gyümölcs összeesett (körülbelül 8-10 perc), zárjuk el a lángot a lábas alatt.
Barna mártás:
A vajat olvasszuk fel, utána szórjuk rá a lisztet, és 1-2 percig pirítsuk, majd lassan, folyamatosan keverve csorgassuk hozzá az alaplevet, keverjük addig, amíg sima lesz a mártás. Az utolsó körben a tejszínt is adjuk hozzá, 2-3 perc alatt forraljuk egybe.
A húsgolyókat mártással, szósszal és krumplipürével kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu