Könnyű, házi áfonyamártás – Húsok mellé, de pufi palacsintához is isteni

háfonyacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A családomban annyira szeretjük az áfonyát, hogy még a macskánk is követel egy kis kóstolót a gyümölcsből készült finomságokból: neki nem számít, hogy joghurt vagy szósz, kínkeservesen sír addig, amíg meg nem kapja a neki kijáró falatot.

Az áfonyamártásnak nagy hagyománya van, Amerikában minden család ünnepi asztalán helye van. Számomra érdekes, hogy húsok mellé is előszeretettel fogyasztják. A testvérem rántott camembert mellé szereti a legjobban, de én maradok az édes vonalnál, pufi palacsintával a legfinomabb.

A házi készítésű áfonyaszószba kerülő cukormennyiséget nem muszáj betartani, vehetjük kevesebbre, vagy még egy kanállal adhatunk hozzá. Az elkészítése nagyon egyszerű, gránátalma- és narancslé teszi különlegessé az ízeket. Ha nem sikerül gránátalmalevet találnunk, vízzel vagy sima almalével helyettesíthetjük. Hidegen tálalva a legfinomabb, palacsinta vagy fagylalt mellé, de akár a következő jeles nap ünnepi asztalán is helyet kaphat a különlegesség.

Házi áfonyamártás

áfonyact

Hozzávalók 4 személyre

  • 25 dekagramm friss vörösáfonya
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 bögre narancslé
  • 1 bögre gránátalmalé
Recept idők

Elkészítés:

Tegyük egy lábasba az áfonyát, a cukrot és a gyümölcsleveket, majd közepes láng felett addig főzzük, míg a szósz teljesen besűrűsödik. A kész szószt öntsük egy kis edénybe, fedjük le, tálalás előtt legalább 1 órára tegyük a hűtőbe.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük