Egyszerű almás kuglóf a nagyi receptes füzetéből: abbahagyhatatlanul finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Almát ropogtatni nem csak magában érdemes, a lédús gyümölcs süteményekbe csempészve remekül felhasználható.
Az alma az egyik legegészségesebb gyümölcs, úgy tartják, napi egy alma fogyasztásával sokat lehet tenni az egészség megőrzéséért, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy sütés és főzés során is nagyon izgalmasan lehet felhasználni a gyümölcsöt.
Almás sütik közül az egyik legnagyobb kedvenc a nagyi pitéje, amelynek nehezen akad vetélytársa, pedig tényleg nagyon színes az almás édességek felhozatala. Itt van rögtön az almás kuglóf, a finomság tésztája a gyümölcstől szaftos és ízletes. A bordázott süti egyszerűen készül, az alma mellé egy kis fahéj kerül, de ha szeretnéd, fahéj helyett 2-3 evőkanál őrölt diót keverj a masszába, a különlegesebb ízélmény érdekében pedig csokiba mártott mazsola is keverhető bele.
Almás kuglóf
Hozzávalók 6 személyre
- 4 darab alma
- 1 darab citrom leve és héja
- 35 dekagramm liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 teáskanál fahéj
- 20 dekagramm cukor
- 20 dekagramm vaj
- 5 darab tojás
- vaj a forma kenéséhez
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A megtisztított almákat reszeljük le, tegyük egy tálba, majd szórjuk rá a citrom reszelt héját, a citrom facsart levét csorgassuk rá, utána alaposan keverjük egybe. Az alma levet fog ereszteni, azt majd nyomkodjuk ki belőle alaposan.
A lisztet, a sütőport és a fahéjat forgassuk egybe.
A vajat a cukorral dolgozzuk habosra, majd egyenként keverjük bele a tojásokat, utána a kinyomkodott reszelt almát, végül pedig a lisztes keverékkel forgassuk egybe.
A kuglófformát (24 cm) vajazzuk ki, majd simítsuk bele a bekevert masszát, utána toljuk 160 fokosra előmelegített sütőbe és 35-45 perc alatt süssük aranybarnára. Sütésnél alkalmazzunk tűpróbát.
Tálalásnál porcukorral meg lehet szórni a kuglófot.
Fotó: Getty Images