Omlós sajtos pogácsa régi családi recept szerint - Keleszteni és hajtogatni sem kell
Időhiányban ezt a gyors, fantasztikusan puha sajtos pogácsát készítsd el!
A pogácsa általában élesztővel vagy sütőporral készül, a tésztában helyet kaphat vaj, burgonya, sajt, és még bőven lehetne sorolni a variációkat. A szakállas pogácsa tésztájában azonban nincs szükség térfogatnövelőre, mivel a megsült tészta sajtkrémes tölteléket kap, úgy kell összeragasztani a korongokat, így lesz szép nagy és mutatós.
A név nagyon találó, mivel a pogácsa reszelt sajtban van megforgatva, amely az oldalára ragad, innen a szakállás név, de borzasnak vagy kócosnak is szokták hívni. Az elkészítése nem nehéz, csak időigényes, de megéri rászánni az időt, főleg akkor, ha vendégeket vársz.
Tészta:
A tojást válasszuk szét.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, forgassuk egybe a sóval, majd dolgozzuk egybe a puha vajjal, tejföllel és a tojássárgájával.
A begyúrt tésztát takarjuk le, és pihentessük 1 órát.
A pihent tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra, szúrjuk ki pogácsaszaggatóval.
A kiszúrt tésztát sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük le a tojásfehérjével, majd toljuk 180 fokos sütőbe, és 8-10 perc alatt süssük szép aranybarnára.
Töltelék:
A tejfölt a tojássárgájával és a fűszerekkel keverjük simára, majd adjuk hozzá a lisztet, gőzfürdő felett kevergetve főzzük sűrűre.
A masszát tegyük félre és teljesen hűtsük ki. Amikor kihűlt, adjuk hozzá a vajat, sajtkrémet és a reszelt sajtot, keverjük simára az alapanyagokat.
A kihűlt tésztakorongokat kenjük meg a krémmel, és illesszük őket össze úgy, mintha islert készítenénk.
Az összepárosított korongokat nyomjuk össze, a krém kicsit folyjon ki, majd a krémes oldalsó részt forgassuk a reszelt sajtba.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!