Omlós, sajtkrémes szakállas pogácsa: pont úgy, ahogy a nagyi sütötte

spcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tartalmas pogácsa úgy fest, mint egy mini szendvics, nagyon látványos és finom, mely a hagyományos változattól teljesen eltérően készül.

A pogácsa általában élesztővel vagy sütőporral készül, a tésztában helyet kaphat vaj, burgonya, sajt, és még bőven lehetne sorolni a variációkat. A szakállas pogácsa tésztájában azonban nincs szükség térfogatnövelőre, mivel a megsült tészta sajtkrémes tölteléket kap, úgy kell összeragasztani a korongokat, így lesz szép nagy és mutatós.

A név nagyon találó, mivel a pogácsa reszelt sajtban van megforgatva, amely az oldalára ragad, innen a szakállás név, de borzasnak vagy kócosnak is szokták hívni. Az elkészítése nem nehéz, csak időigényes, de megéri rászánni az időt, főleg akkor, ha vendégeket vársz.

Szakállas pogácsa

spct

Hozzávalók 4 személyre

Tészta:

  • 2 darab tojás
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 25 dkg vaj
  • 3 dl tejföl

Töltelék:

  • 1 dl tejföl
  • 1 darab tojássárgája
  • 1 csipet
  • 1 késhegynyi piros- vagy füstölt paprika
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg tömlős sajt
  • 10 dkg reszelt sajt

A forgatáshoz:

  • 15 dkg reszelt sajt
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A tojást válasszuk szét.

A lisztet szitáljuk keverőtálba, forgassuk egybe a sóval, majd dolgozzuk egybe a puha vajjal, tejföllel és a tojássárgájával.

A begyúrt tésztát takarjuk le, és pihentessük 1 órát.

A pihent tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra, szúrjuk ki pogácsaszaggatóval.

A kiszúrt tésztát sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük le a tojásfehérjével, majd toljuk 180 fokos sütőbe, és 8-10 perc alatt süssük szép aranybarnára.

Töltelék:

A tejfölt a tojássárgájával és a fűszerekkel keverjük simára, majd adjuk hozzá a lisztet, gőzfürdő felett kevergetve főzzük sűrűre.

A masszát tegyük félre és teljesen hűtsük ki. Amikor kihűlt, adjuk hozzá a vajat, sajtkrémet és a reszelt sajtot, keverjük simára az alapanyagokat.

A kihűlt tésztakorongokat kenjük meg a krémmel, és illesszük őket össze úgy, mintha islert készítenénk.

Az összepárosított korongokat nyomjuk össze, a krém kicsit folyjon ki, majd a krémes oldalsó részt forgassuk a reszelt sajtba.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük