
Szuperpuha, hajtogatott pogácsa - Rengeteg sajt kerül a rétegek közé

Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Narancsos süti kevert tésztából: több nap után is puha

Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás

Ropogós csirkefalatok chipsbundában: fél órán belül, air fryerben készül

Laktató, toszkán leves kelkáposztával: ropogós bacon koronázza meg

Puha, búzadarás kevert sütemény: édes szirup járja át
Pogácsarecepttel Dunát lehetne rekeszteni, mégis időről időre felbukkan egy olyan változat, amit muszáj megsütni.
Pogácsát sütni jó. Nemcsak azért, mert kelt tésztával dolgozni élmény, hanem mert a házilag gyúrt és nyújtott pogácsának nincsen párja. Már akkor összefut az ember szájában a nyál, amikor a kelt tészta illata elkezd terjengeni a lakásban. Nem beszélve a sülő pogácsáról.
A pogácsa akkor finom, ha puha, szétomlik a szájban és másnapra sem punnyad meg. Már ha megéri a másnapot, mert a jó pogácsa bizony eteti magát. Ahhoz, hogy tényleg puha legyen, vajat és tejfölt mindenképpen bele kell gyúrni és nem szabad spórolni a kelesztési időn sem.
Ez a pogácsa jó sajtos, de a sajt nem közvetlenül a tésztába kerül, hanem hajtogatva a rétegek közé. Jó zsíros sajtot használj, például Goudát, azzal isteni lesz. A tetejére is jut belőle, úgyhogy sajtimádóknak kötelező megsütni.
Ha pedig egy kicsit különlegesebbre vágysz, süss sütőtököset, amelynek nemcsak a színe, hanem az íze is izgalmas lesz. Ha pedig kevesebb időd jut az előkészületekre, akkor süsd meg ezt a juhtúrósat.
Sajtos hajtogatott pogácsa

Hozzávalók 8 adaghoz
Pogácsa
- 500 gramm liszt
- 2 teáskanál só
- 250 gramm vaj
- 2 darab tojássárgája
- 200 milliliter tejföl
- 25 gramm élesztő
- 100 milliliter tej
- 1 kávéskanál cukor
- 200 gramm sajt (reszelt)
Kenéshez
- 30 gramm sajt (reszelt)
- 1 darab tojás
Elkészítés:
A tejet langyosítsuk meg, szórjuk bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, várjuk meg, amíg felfut. Egy nagyobb tálba szitáljuk bele a lisztet, majd keverjük bele a sót. A puha vajat dolgozzuk bele, majd következik a tojássárgája és a tejföl. Jó alaposan gyúrjuk össze és dagasszuk a tésztát.
Egy gyúródeszkát vékonyan szórjunk meg liszttel, majd nyújtsuk ki rajta a tésztát körülbelül másfél centiméter vastagra. Szemmel osszuk háromfelé, majd az alsó harmadot hajtsuk a középsőre. Szórjuk meg sajttal, majd hajtsuk rá a felső harmadot is. Ugyanezt ismételjük meg oldalról is. A bal harmadot hajtsuk a közepére, szórjuk meg sajttal, majd hajtsuk rá a jobb oldalt. Takarjuk le, hagyjuk kelni másfél órát.
Ha megkelt, nyújtsuk ki körülbelül 2-2,5 centiméter vastagra, szaggassunk belőle köröket, kenjük meg felvert tojással, szórjunk a tetejére sajtot.
Süssük 20 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors