![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Csodás, vajpuha szarvasbélszín - Különleges karácsonyi fogás
![Szarvasbélszín Cumberland mártással és gombás burgonyalángossal](https://kep.index.hu/1/0/3000/30003/300031/30003127_2303515_afe887fcde67c9dbb97a1ed2570835ea_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nagy rajongója vagyok a vadhúsoknak, például a szarvasnak. Készülhet belőle pörkölt, de szeretem a bélszínt is, a lényeg, hogy vadhúsból legyen.
A szarvasbélszín igazi ünnepi étel, de a hétköznapokon is szívesen fogyasztjuk, viszont ettől a mártástól tényleg elegáns köntösbe öltözik. A Cumberland mártás az angolszász és a francia konyha remeke, amelyet elsősorban vörös húsokhoz kínálnak, de szárnyasokhoz is illik.
Ennek a ribizlizselés, vörösboros mártásnak a receptje először egy 19. századi szakácskönyvben jelent meg. Bár sokféleképpen készíthető, három dolog biztosan kell hozzá: vörösbor, ribizli (vagy más bogyós gyümölcs) és fűszerek. Ehhez a szarvasbélszínhez is kitűnően illik, amelyet burgonyalángossal kínáljunk.
Szarvasbélszín Cumberland mártással
![Szarvasbélszín Cumberland mártással és gombás burgonyalángossal](https://kep.index.hu/1/0/3000/30003/300031/30003141_ae4c4cf8a070ac2b62ba0543e5dcad07_wm.jpg)
Hozzávalók 2 személyre
Bélszín
- 300 gramm szarvasbélszín
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Cumberland mártás
- 1 darab narancs
- 1 darab citrom
- 150 gramm vörösáfonya-lekvár
- 100 milliliter vörösbor (száraz)
- 1 teáskanál mustár
- 1 darab gyömbér
Burgonyalángos
- 600 gramm burgonya
- 400 gramm liszt
- 2 darab tojás
- 40 gramm vaj
- 15 gramm élesztő
- 1 teáskanál só
- 60 gramm vargánya gomba (fagyasztott)
Elkészítés:
A burgonyafánk
A burgonyafánkhoz a felkockázott krumplit sós vízben puhára főzzük. Áttörjük egy krumplinyomóval és szétterítjük egy nyújtódeszkán, megvárjuk, míg langyosra hűl. Rászórjuk a lisztet és ráütjük a tojást. Az élesztőt 2 evőkanál langyos vízben elmorzsoljuk, és ezt is ráöntjük a keverékre. Hozzáadjuk még a vajat, a felkockázott gombát és az egészet összedolgozzuk. Letakarva 50 percre langyos helyre tesszük és hagyjuk megkelni.
A mártás
A mártáshoz a narancs és citrom héját egy zöldséghámozóval vékonyan levágjuk (a lehető legkevesebb fehér rész maradjon rajta, csak a külső színes rész kell!) A héjakat vékony csíkokra (julienne-re) vágjuk, és egy kevés forró vízbe dobjuk 3 percre, majd leszűrjük és félretesszük. Közben a citrusok levét kifacsarjuk.
Egy kis lábasba öntjük a vörösbort, belekanalazzuk a lekvárt, hozzáadjuk a mustárt, a lereszelt gyömbért, a citrusok kifacsart levét, egy kevés sót és borsot. Felforraljuk, majd beledobjuk az előfőzött citrushéjakat is. Egészen alacsony lángon addig főzzük, amíg szépen besűrűsödik.
A bélszín
A bélszínt sütés előtt 2 órával kivesszük a hűtőből és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, majd sütés előtt közvetlenül sózzuk és borsozzuk. Egy serpenyőt nagyon forróra hevítünk, beledobunk 2 evőkanál olajat, majd a bélszínt sütni kezdjük benne úgy, hogy félpercenként fordítunk rajta egyet. A cél, hogy szép kéreg alakuljon ki rajta mindenhol. Összesen 3-3,5 percen keresztül sütjük. A húst tepsire tesszük, 150 fokon alsó-felső sütésen 10-12 percig készítjük, 3 percenként fordítunk rajta egyet. Végül kivesszük a sütőből és deszkán további 3-4 percig pihentetjük, néha szintén megforgatva.
A megkelt krumplis tésztából kisebb lángosokat formázunk és 170 fokos bő olajban aranyszínűre sütjük.
Tálalásnál a mártásra ültetjük a kettévágott bélszínt és friss, forró lángosokat pakolunk mellé.
Ha nem vadhúsból, hanem marhából készítenénk el hasonló fogást, próbáljuk ki ezt brutál finom meggyes-whisky-s változatot.
Fotó: Street Kitchen
Olvasd el ezt is!