Csípős, kínai szecsuáni szósz - Ne vedd meg a boltit, otthon is könnyen összedobhatod
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kínai szecsuáni szószról azt gondolhatjuk első, sőt, sokadik hallásra is, hogy bonyolult az elkészítése és tele van extrábbnál extrább alapanyagokkal, pedig valójában ez nincs így.
A szósz elkészítése összesen 5 percet vesz igénybe és az alapanyagok listája sem vészesen bonyolult. A szecsuáni szószt használhatjuk húsok mellé vagy mártogatósnak, rajtunk múlik, hogy mennyire csípősre vagy éppen édesre készítjük.
A szecsuáni szósz összetevői
Az öntet alapja a szójaszósz, ezt kell különböző fűszerekkel felturbózni. Az édesítéshez használhatunk juharszirupot, de ha éppen nincsen kéznél vagy egyébként nem a konyhánk része, nyugodtan lehet helyettesíteni barna cukorral is. Az eredeti recept Sriracha szószt ajánl az öntetbe, de ezt is lecserélhetjük bármilyen más chiliszószra.
Két olyan dolog kell hozzá, amelyek valószínűleg alapesetben nem képezik a háztartásunk részét: a rizsecet és a kínai ötfűszerkeverék. Előbbi szinte bármelyik hipermarketben kapható, utóbbit fűszeráruházakban tudjuk beszerezni, például itt, de el is hagyható.
Attól függően, hogy mihez használnánk a szószt, kukoricakeményítővel tudjuk sűríteni. Ha egészen híg, folyós öntetet készítenénk, hagyjuk el belőle, ha sűrűbb mártogatóst szeretnénk, tegyünk bele egy evőkanállal.
Csípős, kínai szecsuáni szósz
Hozzávalók 1 adaghoz
- 60 milliliter szójaszósz
- 2 evőkanál juharszirup vagy barna cukor
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 evőkanál chiliszósz (Sriracha)
- 1 evőkanál rizsecet
- 0.5 teáskanál chilipehely
- 0.5 teáskanál fokhagymapor
- 0.5 teáskanál őrölt gyömbér
- opcionális kínai ötfűszerkeverék
Elkészítés:
Fotó: Getty Images