Puritán, de isteni, mindenmentes zöldségmix – Ez a szerzetesek eledele
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Már a neve is sejteti, hogy valami egészen puritán ételről lesz szó, amelyet leginkább a kínai büfék kínálatából ismerhetünk.
Ha kínai étterem felé visz az utam, és nem vágyom se csípősre, se túl édesre vagy savanyúra, akkor bizony jól át kell nézni a kínálatot. A szerzetesek eledele pont ilyen étel, egyszerű, de a roppanós zöldségektől nagyon finom.
Miért szerzetesek eledele a neve?
Azért is jó étel, mert otthoni zöldségmaradékokból is el tudom készíteni és igazából bármilyen idényzöldséget bele lehet tenni. A neve onnan ered, hogy Kínában a buddhista szerzetesek koldulni kényszerültek, hogy a napi élelmet megszerezzék, és szerencsére mindig összejött annyi maradék, hogy ezt az ételt meg tudják csinálni.
A szerzetesek eledele mindössze négy összetevőből áll, ez a sárgarépa, a hagyma, a gomba (általában fafül) és a káposzta (ennek is a torzsájából a legfinomabb). Ehhez kerülhet kukorica, zöldborsó, brokkoli, bambuszrügy vagy cukkini. Fogyaszthatjuk önálló ételként, de ha nagyobb az étvágyunk, köretként is.
Szerzetesek eledele
Hozzávalók 2 személyre
- 20 dekagramm káposzta
- 2 darab sárgarépa
- 10 dekagramm zöldbab
- 10 dekagramm brokkoli
- 5 dekagramm kukorica
- 5 dekagramm fafülgomba
- 1 fej hagyma
- 3 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A káposztát kockázzuk fel, a répát szeleteljük vékonyra, a brokkolit szedjük rózsáira, majd az összes többi zöldséggel és gombával összekeverve egy pillanatra tegyük forrásban lévő vízbe. Szűrjük le, tegyük egy wokba, öntsük rá a szójaszószt, pirítsuk meg. Adjuk hozzá az olajat. A lényeg, hogy a zöldségek roppanósak maradjanak.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors