
Ropogós szezámmagos keksz: a legfinomabb sós nassolnivaló

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Sós kekszet is legalább olyan egyszerű készíteni, mint édeset, ráadásul sokféle maggal és fűszerrel gazdagítható.
Bár egy nassolnivalóra ritkán mondjuk, hogy egészséges, léteznek olyan változatok, amelyekben azért megbújik egy-egy egészségesebb alapanyag, főként a magvas kekszek ilyenek. Ha már nassolunk, akkor válasszuk ezeket a ropogtatnivalókat, ugyanolyan finomak, mint a sima sós kekszek, sőt, a magvaktól még különlegesebbek.
Az alábbi verzióban szezámmag és lenmag van, de készíthetjük csak az egyikből is. Bár nem kötelező és nem is része az eredeti receptnek, a szezámmagot érdemes picit megpirítani, úgy tenni a kekszbe, sokkal diósabb íze lesz.
Szezámmagos keksz

Hozzávalók 30 darabhoz
- 140 gramm búzafinomliszt
- 2 evőkanál lenmag
- 2 evőkanál szezámmag
- 1 teáskanál só
- 1 csipet bors
- 2 teáskanál olaj (repce)
- 80 milliliter víz
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, béleljünk ki két tepsit sütőpapírral.
A lisztet, magvakat, sót, borsot keverjük össze egy tálban. Adjuk hozzá az olajat és a vizet, majd gyúrjunk belőle sima felületű tésztát.
A tésztát felezzük el, az egyik felét nyújtsuk ki lisztezett felületen. Minél vékonyabb, annál ropogósabb lesz, a 2 mm-es szinte chips lesz, míg az 5 mm-es inkább keksz.
Egy sütikiszúróval szaggassuk ki a tésztát, az elkészült kekszeket tegyük az előkészített tepsire. Szurkáljuk meg a tetejüket villával, hogy ne emelkedjenek meg.
A felső rácson kb. 10-12 percig süssük őket - ez az idő a 2-3 mm-es kekszekre vonatkozik, ha vastagabbak, lehet, picit több idő kell nekik. Akkor jó, ha a szélük aranybarna.
Ismételjük meg ezt a folyamatot a tészta másik felével is. Hagyjuk őket a tepsin kihűlni, majd légmentesen záródó dobozban tároljuk.
Fotó: Getty Images