Bólyi túrós őszre hangolva - Szilvával készül a villámgyors sütemény
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Túrós süteményből nem lehet eleget sütni, ezt tudjuk. Bár nyáron elhanyagoltam ezt a szenvedélyemet, ezt a hőségnek és a nyaralásoknak tudtam be.
Most már térdig járunk az őszben, úgyhogy megint lehet sütni - nekem kifejezetten jólesik ilyenkor a sütőből kiáramló forró levegő -, és még most is rengeteg finom idénygyümölcsből válogathatunk. Az egyik ilyen a szilva, ami mindig is nagy kedvencem volt, számolatlanul tudom enni.
A szilvát nemcsak nyersen, hanem süteményekben is szeretem. Ezt a receptet egy barátnőmtől kaptam, aki a nagy kedvencemet, a pofonegyszerű, de annál finomabb bólyi túróst dobta fel ezzel a gyümölccsel. Alapesetben a szilva helyett mazsola kerül ebbe a desszertbe, kivéve nálam, aki finoman szólva sem rajong érte. Ezért is hangzott biztatóan ez a szilvás változat, és bizony nem csalódtam benne. A süteménybe teljes kiőrlésű liszt került, de azon kívül a recept teljesen úgy készült, mint az eredeti változat.
Bólyi szilvás túrós
Hozzávalók 4 adaghoz
- 250 gramm liszt (teljes kiőrlésű)
- 200 gramm porcukor
- 100 gramm vaj
- 500 gramm túró (rögös)
- 5 darab szilva
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 2 deciliter tej
- 2 darab tojás
- 0.5 zacskó sütőpor
- ízlés szerint citrom
Elkészítés:
A száraz alapanyagokat, a lisztet, a porcukrot és a sütőport egy tálba tesszük, és alaposan összekeverjük. A szilvákat vágjuk kis darabokra. A tejet keverjük simára a tojással. Egy kisebb tepsit a vaj felével kikenünk, majd a lisztes cukor felét beleszórjuk. Rámorzsoljuk a túrót, és belenyomkodjuk a szilvadarabokat. Rászórjuk a reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot. A végén rászitáljuk a cukros liszt maradékát, és leöntjük a tojásos tejjel.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A vaj maradékát morzsoljuk a tetejére, és a sütőben 5 percig 200 fokon, majd további 30 percig 150 fokon szép pirosra sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, és langyosan vagy hidegen, felszeletelve tálaljuk.
Fotó: Szalai Tünde / Sóbors