![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Isteni szilvás galette, amit mindig megsütök: nem lehet elrontani
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A galette francia neve senkit ne ijesszen el, ez az egyik legkönnyebben elkészíthető sütemény, amit valaha is sütöttem, mégis nagyon tetszetős.
Csakis olyan összetevőkből áll, amelyeket a klasszikus magyar desszerteknél is használunk, és nincs szükségünk semmilyen formára, csak egy sütőpapírral bélelt tepsire.
Ősszel válogathatunk a gyümölcsökből, mikkel készíthetjük el, igazából szinte mindent szeret. Az én egyik nagy kedvencem a sokáig kapható szilva, de őszibarackkal, nektarinnal vagy más savanykás gyümölccsel is telitalálat. (Körtével is kipróbáltam már, de nekem nem annyira jött be ezzel a kevés cukrot tartalmazó tésztával.)
Szilvás galette
![szilvas-galette-receptkártya](https://kep.index.hu/1/0/2910/29102/291024/29102401_b3175101b87e38cdbe40909194bb5b22_wm.jpg)
Hozzávalók 8 adaghoz
- 220 gramm liszt
- 100 gramm vaj
- 30 gramm porcukor
- 1 darab felvert tojás
- 50 mililiter hideg víz
- 3 evőkanál szilvalekvár
- 8 darab szilva
- 2 evőkanál vaníliás cukor
Elkészítés:
Keverd el a lisztet és a porcukrot, majd morzsold bele a vajat. A felvert tojásból tegyél félre egy keveset a kenéshez, a többit gyúrd bele a masszába. Add hozzá a vizet, és addig gyúrd, amíg egységes tésztamasszát nem kapsz. Tedd egy órára a hűtőbe.
A keverőtálból a legegyszerűbben spatulával tudod kiszedni a tésztát. Oszd el kétfelé, majd jól belisztezett felületen, lisztes kézzel gyúrd át mindkettőt, és egymás után nyújtsd ki őket.
Helyezd el az egyiket a sütőpapírral bélelt tepsiben, oszlass el a tészta közepén egy-két evőkanál szilvalekvárt. (Jobb, ha az ideiből használsz, mert az évek során egyre szilárdabbá vált szilvalekvárt nem lehet szépen eloszlatni, és a kinyújtott tésztát fel is sértheted vele.) Helyezd el rajta a felszeletelt szilvadarabokat és szórd meg őket egy evőkanál vaníliás cukorral. Hajtogasd fel a tészta szélét, és kend meg a maradék tojással. Ugyanezt ismételd meg a másik kinyújtott tésztával is.
Süsd előmelegített sütőben 175 fokon 35-40 percig. Miután megsült, hagyd kicsit kihűlni, csak aztán szeld fel és tálald.
A keverőtálból a legegyszerűbben spatulával tudod kiszedni a tésztát. Oszd el kétfelé, majd jól belisztezett felületen, lisztes kézzel gyúrd át mindkettőt, és egymás után nyújtsd ki őket.
Helyezd el az egyiket a sütőpapírral bélelt tepsiben, oszlass el a tészta közepén egy-két evőkanál szilvalekvárt. (Jobb, ha az ideiből használsz, mert az évek során egyre szilárdabbá vált szilvalekvárt nem lehet szépen eloszlatni, és a kinyújtott tésztát fel is sértheted vele.) Helyezd el rajta a felszeletelt szilvadarabokat és szórd meg őket egy evőkanál vaníliás cukorral. Hajtogasd fel a tészta szélét, és kend meg a maradék tojással. Ugyanezt ismételd meg a másik kinyújtott tésztával is.
Süsd előmelegített sütőben 175 fokon 35-40 percig. Miután megsült, hagyd kicsit kihűlni, csak aztán szeld fel és tálald.
Címkék:
Olvasd el ezt is!