Szilvás morzsapite rengeteg friss gyümölcsből – Fűszerezve lesz igazán finom
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Kiadós egytepsis fogás csirkecombbal: kevés munkával készül
Ropogós
Édes, quinoával töltött sütőtök: aszalt gyümölcsökkel készül
Bajor szalvétagombóc: ízletes köret néhány hozzávalóból
Sűrű, krémes karfiolleves: sütőben sült zöldség fő a fűszeres lébe
Mennyei krumplipalacsinta füstölt lazaccal: hűs tejföllel kínáld
Melengető őszi desszertek egy helyen: ezeket süsd meg a szezonban
A morzsasüti vagy pite a világ legegyszerűbb süteménye, az alaptésztába pedig bármilyen lédús gyümölcs illik.
A morzsasütiben az a legjobb, hogy míg a tészta kellemesen ropogós lesz, a benne lévő gyümölcs lekvárrá sül. Picit finomíthatjuk citromlével, de ehhez a szilváshoz mindenképpen keverjünk fahéjat, mert szuperül illenek egymáshoz. Úgyhogy vegyünk és együnk sok szilvát, egy részéből pedig mindenképpen süssünk süteményt. Mehet mellé vaníliafagyi, de akár joghurt is. A receptben a liszt felét mandulalisztre cseréltem, de csak sima liszttel is működik.
Szilvás morzsapite
Hozzávalók 6 adaghoz
- 10 szem szilva
- 1 evőkanál citromlé
- 80 gramm barna cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 50 gramm liszt
- 100 gramm zabpehely
- 50 gramm mandulaliszt
- 1 csipet só
- 120 gramm vaj
Elkészítés:
A szilvákat mossuk meg, magozzuk ki, és tegyük kivajazott jénaiba. A fahéjat keverjük össze a barnacukorral, és szórjuk meg a gyümölcsöket vele. A vajat kockázzuk fel, és morzsoljuk össze a zabpehellyel, a kétféle liszttel és a csipet sóval. Morzsáljuk rá a szilvára.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Süssük a sütit addig, amíg ropogós nem lesz a teteje.
Fotó: Getty Images