Isteni, tárkonyos raguleves: olyan tartalmas, hogy főétel is lehetne

tarkonyos-sertesraguleves
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tárkonyos raguleves segít rendbe hozni a másnapos gyomrot, ízletes, ráadásul sertésből készítve újév napján is remek választás.

A kicsit savanykás, sokféle zöldséggel gazdagított, sűrű tárkonyos raguleves kiváló ötlet újév napjára. Ráadásul olyan laktató, hogy nem fontos utána második fogás. 

A tárkony sok nép kedvelt fűszere, a jellegzetes ízű növény fogyasztásának számos egészségügyi előnye van: fájdalomcsillapító, segíti az emésztést, és jót tesz a másnapos gyomornak. Így egy átbulizott éjszaka után különösen kapóra jön.

Bár mindenféle hússal kiváló, újév napján ne bízd a véletlenre, inkább sertésből készítsd. Cipóban tálalva még tartalmasabb és laktatóbb. 

Tárkonyos raguleves

sertesraguleves-cipoban

Hozzávalók 4 személyre

  • 40 dkg sertéscomb
  • 15 dkg gomba
  • 3 közepes db krumpli
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 0.5 db zeller
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 dl tejföl
  • 1 db babérlevél
  • 1 evőkanál tárkony
  • 1 dl tejszín
  • bors
  • citromlé
Recept idők

Elkészítés:

A sertéscombot alaposan tisztítsuk meg, mossuk meg, és vágjuk kisebb kockákra. A zöldségeket pucoljuk meg, a répákat karikázzuk fel.

A vöröshagymát aprítsuk fel, és kevés zsiradékon dinszteljük meg. Adjuk hozzá a sertéshúst, és kevergetve pirítsuk. Amikor kifehéredik, tegyük hozzá a répákat, a zellert és a gombát, majd sózzuk, borsozzuk. Öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje. Amikor felforr, mehet bele a babérlevél és a tárkony is. Kis lángon főzzük egy órát, majd rakjuk hozzá a felkockázott krumplit. 

Amikor minden puha, készítsük el a habarást: a lisztet keverjük csomómentesre a tejföllel és a tejszínnel. Két-három evőkanál forró levest adjunk hozzá a hőkiegyenlítés végett, és folytonos kavarás mellett tegyük bele a levesünkbe. 

Öntsünk hozzá kevés citromlevet, és forraljuk össze. Tálaláskor még friss tárkonyt is dobhatunk hozzá.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük