A tökéletes túrógombóc receptje: fantasztikusan puha, remegős
A túrógombóc néhány egyszerű hozzávalóból készül, mégis mindenki imádja. Ezzel a recepttel nem lesz kemény, és nem is esik szét főzés közben.
Te hogy szereted a túrógombócot? Házi lekvárral nyakon öntve, vagy pirított zsemlemorzsába forgatva? Mindkét lehetőség csábító, de ha már a morzsát választod, kínálj mellé porcukrot és tejfölt is, úgy aztán tényleg nem lesz párja. Ha nagyon édesszájú vagy, akkor érdemes a tejfölhöz 1-2 evőkanálnyi mézet is keverni, az egyszerű mozzanat nagyon különleges ízt kölcsönöz a desszertnek.
A hagyományos túrógombóc tojásból és búzadarából áll össze, a hűtőben kell pihennie a masszának, hogy szépen megdagadjon. A tejbegrízes változatnál arra kell ügyelned, hogy várd meg, míg teljesen kihűl a gríz, utána mehet hozzá a túró, és már dolgozhatsz is vele. A tejbegrízes gombóc mindenfajta cicoma nélkül is étvágygerjesztő, de még fenségesebbé teheted, ha szezonális gyümölccsel töltöd meg a közepét, eperrel érdemes kipróbálni. A bundával is lehet kísérletezni, a morzsa mellé keverj diót vagy mandulát.
A tejet magas falú lábasban melegítsük fel, amikor forr, vegyük lejjebb a lángot, és folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a búzadarát és a cukrokat, néhány perc alatt főzzük sűrűre. Az elkészült tejbegrízt tegyük félre, és várjuk meg, hogy kihűljön.
A kihűlt grízhez adjuk hozzá a túrót, dolgozzuk egybe, majd formázzunk belőle tetszőleges méretű gombócokat.
A vajat olvasszuk fel, adjuk hozzá a morzsát, és folyamatos kevergetés mellett pirítsuk meg.
A gombócokat forgassuk meg a morzsában, majd porcukorral és tejföllel kínáljuk a desszertet.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu