
Tejfölös habarással készült cukkinifőzelék: könnyed, mégis laktató ebéd

A semleges zamatú zöldség egész évben kapható, sokoldalúan felhasználható, és szezonális zöldfűszerekkel nagyon izgalmassá tehető.
A cukkini szuper alapanyag, nincs erőteljes íze, épp ezért nagyon ügyesen és változatosan lehet felhasználni a sütés és főzés során. Talán első olvasásra meglepőnek tűnhet, de még édes sütemény masszájába is kerülhet, ízben nem dominál, viszont a tészta szaftosságát garantálja. A zöldség isteni rántva, különböző bundákban érdemes kipróbálni, lehet az zsemlemorzsás vagy lisztes, fűszeres, de fasírtalapanyagnak is tökéletes, köretek és főzelék is készülhet belőle.
A cukkinifőzelékben az a legjobb, hogy melegen és hidegen is finom. Az ízesítésével pedig bátran lehet játszani, érdemes szezonális zöldfűszerekkel megbolondítani, jól áll neki a kapor, medve- vagy metélőhagyma, de ezek hiányában petrezselymet is használhatsz.
Tejfölös cukkinifőzelék

Hozzávalók 4 személyre
- 4 darab cukkini
- 1 fej vöröshagyma
- kevés olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 l zöldségalaplé vagy víz
- só ízlés szerint
- fehér bors ízlés szerint
- 400 g tejföl
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- ízlés szerint kapor
Elkészítés:
A megtisztított cukkinit reszeljük le.
A finomra vágott hagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, utána adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd 1-2 perc után a reszelt cukkinit is.
A cukkinit öntsük fel alaplével vagy vízzel, ízesítsük sóval és borssal, főzzük forrásig.
A tejfölt keverjük egybe az étkezési keményítővel, közben 1-2 merőkanállal adjunk hozzá a cukkinifőzelék főzővízéből.
A főzelékhez adjuk hozzá a tejfölös habarást, keverjük csomómentesre és forraljuk egybe.
Az elkészült főzeléket finomra vágott kaporral szórjuk meg, fasírtot és pörköltet is kínálhatunk mellé.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!