
Kiadós, fűszeres sertéspörkölt: a sok hagymától lesz sűrű a szaftja

Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Pofonegyszerű banánfánk 20 perc alatt: alig valamiből készül
Ropogós

Káprázatos házi körtelekvár: a vaníliától édes és illatos

Toszkán babos szendvics: indítsd a napot olasz módra

Áfonyás pohárdesszert citromkrémmel: mutatós desszert fél órán belül

Laktató karfiolsaláta sütőben sült zöldségekből: tápláló köret vagy ebéd

Krémes spenótos gnocchi gombával: egyserpenyős receptet mutatunk
A sok hagyma a sűrű, ízletes szaftért felel, a pikantériát pedig a csípős paprikakrém adja.
Ahány ház, annyi szokás, a klasszikus kedvencek háztartásonként máshogy készülnek, hisz mindenki a saját szájízének megfelelően főz. A pörkölt kényes téma, van, aki tesz bele paprikát és paradicsomot, de olyan is akad, aki zöldségek nélkül készíti. Én nem vagyok paradicsomrajongó, ezért olykor elhagyom. A paprikát viszont nagyon szeretem, ha van a hűtőmben maradék, akkor 2-3 fajta is kerül a pörköltbe, jelen esetben sárgát, hegyes erőst és kaliforniai paprikát használtam, szeretem az édes és csípős zamat találkozását. Mivel mi szeretjük a tüzes ízeket, ezért csípős paprikakrémmel is megkoronáztam.
A pörkölt fűszerezése sok lehetőséget rejt magában, én mégis a só, borsnál maradok, plusz ha van a kredencemben házi ételízesítő kocka, akkor azt is adok hozzá. Gyakori még, hogy majoránna vagy babérlevél kerül a pörköltbe, és persze fokhagyma is. Most eltértem a hagyományos recepttől, de ha szereted az ízes, kicsit csípős ételeket, akkor ez a pörkölt kedvedre való lesz! Kínáld knédli, nokedli mellé, de főzelékre szedve is szuper.
Sertéspörkölt nokedlivel

Hozzávalók 4 személyre
- 3 fej hagyma
- olaj vagy zsír szükség szerint
- 2 evőkanál pirospaprika
- 1 darab sárga paprika
- 1 darab kaliforniai paprika
- 1 darab hegyes erős paprika
- só és bors ízlés szerint
- 1 evőkanál csípős paprikakrém
- 80 dekagramm sertéscomb vagy -lapocka
Elkészítés:
A húst vágjuk közepes méretű kockákra.
A paprikákat vágjuk fel ízlés szerint.
A finomra vágott hagymát olajon dinszteljük meg, a paprikákat dobjuk rá, néhány perc után a pirospaprikát szórjuk rá, majd adjuk hozzá a kockára vágott húst, sót, borsot.
Amikor a húsnak lesz egy kis színe, öntsük fel kevés vízzel, adjuk hozzá a paprikakrémet. Főzzük 40-50 percig, amíg a hús puha, a szaft sűrű lesz.
A kész pörkölt mellé kínáljunk nokedlit, knédlit vagy kenyeret.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors