Erdélyi lakodalmas lepény: szaftos és puha a tejföltől

szilvás tejfölös sütemény cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tradicionális erdélyi recept, amelyeket eredetileg lakodalmakra sütöttek, de mindenképpen érdemes otthon is elkészíteni.

A tejfölös szilvás lepény erdélyi, pontosabban szász eredetű édesség, már csak ezért is határoztam el, hogy megsütöm. A tejfölös szilvás lepényt eredetileg lakodalmakra sütötték, ahol a lakomázást fonott kaláccsal és a lepénnyel indították. Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyvében is szerepel ez a sütemény szász meggyes lepény néven, ennek egy változata az erdélyi tejfölös szilvás lepény. Szezonban vétek lenne nem megsütni, annyira finom. A kelt tésztától sem kell megijedni, nagyon hamar elkészül, és még puhább lesz tőle a sütemény. 

Tejfölös szilvás lepény

szilvás tejfölös sütemény recept

Hozzávalók 6 adaghoz:

A tésztához

  • 500 gramm liszt
  • 20 gramm élesztő
  • 5 evőkanál cukor
  • 2 darab tojás sárgája
  • 1 darab tojás
  • 5 evőkanál vaj (olvasztott)
  • 250 milliliter tej

A tetejére

  • 4 evőkanál tejföl
  • 2 darab tojásfehérje
  • 1 darab tojás sárgája
  • 4 evőkanál cukor
  • 12 darab szilva
  • ízlés szerint cukor
  • ízlés szerint fahéj
  • tetejére porcukor
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt futtassuk fel egy deciliter cukros tejben, majd gyúrjuk össze a többi hozzávalóval. A vajat csak akkor adjuk hozzá, ha a tésztát simára gyúrtuk. Az olvasztott vajjal addig dagasszuk, amíg a tészta elválik az edény falától. Takarjuk le, és meleg helyen kelesszük a duplájára, körülbelül egy óra alatt megkel. 

A szilvákat mossuk meg, és magozzuk ki. 

Amikor a tészta megkelt, egy deszkát lisztezzük meg, tegyük rá a tésztát, gyúrjuk át, és nyújtsuk ki 1-1,5 centiméter vastagra. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A tésztát simítsuk bele egy 30x40 centiméteres tepsibe, és sorakoztassuk rá a szilvákat húsukkal felfelé. Szórjuk meg fahéjjal és cukorral. A tojásfehérjét verjük kemény habbá. Keverjük össze a tejfölt a tojás sárgájával, óvatosan forgassuk bele a tojásfehérje habot, majd finoman simítsuk rá a szilvára. 

Süssük a süteményt 40 percig. Ha megsült, szitáljunk rá porcukrot. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük