Erdélyi lakodalmas lepény: szaftos és puha a tejföltől
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Mennyei, krémes rizskoch: a nagyi receptje alapján
Ropogós
Ezért érdemes beszerezni konyhai hőmérőt: a húsok tökéletesre sülnek
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Krémes, csupa csoki torta: cékla tartja szaftosan a tésztát
Illatos fokhagymás rizs: tökéletes köret húsok mellé
Tárkonyos csirkeleves sajtgombóccal: kiadós és finom
Tradicionális erdélyi recept, amelyeket eredetileg lakodalmakra sütöttek, de mindenképpen érdemes otthon is elkészíteni.
A tejfölös szilvás lepény erdélyi, pontosabban szász eredetű édesség, már csak ezért is határoztam el, hogy megsütöm. A tejfölös szilvás lepényt eredetileg lakodalmakra sütötték, ahol a lakomázást fonott kaláccsal és a lepénnyel indították. Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyvében is szerepel ez a sütemény szász meggyes lepény néven, ennek egy változata az erdélyi tejfölös szilvás lepény. Szezonban vétek lenne nem megsütni, annyira finom. A kelt tésztától sem kell megijedni, nagyon hamar elkészül, és még puhább lesz tőle a sütemény.
Tejfölös szilvás lepény
Hozzávalók 6 adaghoz
A tésztához
- 500 gramm liszt
- 20 gramm élesztő
- 5 evőkanál cukor
- 2 darab tojás sárgája
- 1 darab tojás
- 5 evőkanál vaj (olvasztott)
- 250 milliliter tej
A tetejére
- 4 evőkanál tejföl
- 2 darab tojásfehérje
- 1 darab tojás sárgája
- 4 evőkanál cukor
- 12 darab szilva
- ízlés szerint cukor
- ízlés szerint fahéj
- tetejére porcukor
Elkészítés:
Az élesztőt futtassuk fel egy deciliter cukros tejben, majd gyúrjuk össze a többi hozzávalóval. A vajat csak akkor adjuk hozzá, ha a tésztát simára gyúrtuk. Az olvasztott vajjal addig dagasszuk, amíg a tészta elválik az edény falától. Takarjuk le, és meleg helyen kelesszük a duplájára, körülbelül egy óra alatt megkel.
A szilvákat mossuk meg, és magozzuk ki.
Amikor a tészta megkelt, egy deszkát lisztezzük meg, tegyük rá a tésztát, gyúrjuk át, és nyújtsuk ki 1-1,5 centiméter vastagra.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tésztát simítsuk bele egy 30x40 centiméteres tepsibe, és sorakoztassuk rá a szilvákat húsukkal felfelé. Szórjuk meg fahéjjal és cukorral. A tojásfehérjét verjük kemény habbá. Keverjük össze a tejfölt a tojás sárgájával, óvatosan forgassuk bele a tojásfehérje habot, majd finoman simítsuk rá a szilvára.
Süssük a süteményt 40 percig. Ha megsült, szitáljunk rá porcukrot.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors