Tejfölös szószban, vajpuhára sült csirkecomb: a körettel együtt készül

combi3
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Erre mondják, hogy egyszerű, de nagyszerű: bár a sült csirkecomb nem készül el egy pillanat alatt, a munka majdnem egészét a sütő végzi.

Alig van munka a sült csirkecombbal, ráadásul a köreten sem kell gondolkodnod, mivel zöldségekkel együtt készül a hús. Tehetsz mellé krumplit, hagymát, paprikát, ahogy mi is tettük, de bátran variálhatod a hozzávalók listáját. Ha szereted a csípőset, hegyes erős paprikát szelj a burgonya mellé, de csemegével is tökéletes lesz, legyen az kápia vagy kaliforniai.

Csirkecombból is választhatsz alsót, felsőt, de egészet is, a titok úgyis az előkészítésében rejlik: a hús vastagabb részét vágd be mélyen, dugj bele 2-3 vékony szelet fokhagymát, majd alaposan fűszerezd. A fokhagyma íze beleivódik majd a combba, isteni lesz a sült. 

Hogy a hús igazán szaftos és puha legyen, mustáros tejfölbe kell forgatni, mielőtt a tepsibe kerül – a szósz nem engedi kiszáradni, nagyon omlós lesz a csirkecomb.

Tejfölös szószban sült csirkecomb

combi4

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 6 darab csirkecomb (alsó vagy felső)
  • 1 kilogramm krumpli (sütni való)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 darab hegyes erős paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 140 gramm tejföl
  • 2 teáskanál mustár
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit pucoljuk meg, a hagymát hámozzuk meg, a paprikát mossuk meg. A burgonyát vágjuk kockákra, a hagymát négybe, majd szedjük rétegeire. A paprikának szedjük ki a magházát és az erezetét, majd vágjuk karikákra.

Tegyük őket egy 23x33 centis tepsibe, locsoljunk rájuk egy kevés olívaolajat, sózzuk, borsozzuk őket. Alaposan forgassuk egybe.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A csirkecombokat tisztítsuk meg, vágjuk be a hús vastagabb részét. A fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk vékony szeletekre. Tegyünk a bevágásokba 2-3 fokhagymaszeletet, majd alaposan sózzuk, borsozzuk a hús mindkét oldalát.

A tejfölt és a mustárt keverjük egybe. Forgassuk a combokat a tejfölös keverékbe úgy, hogy mindehol bőven bevonja a húst. Tegyük a combokat a zöldségek tetejére, ha maradt még szósz, öntsük rá a húsokra. 

Fedjük le a tepsit, majd toljuk a sütőbe 45-50 percre, míg a villa könnyen bele nem megy a húsba. Utána vegyük le a fedőt, állítsuk a sütőt 200 fokra, majd tegyük vissza még 15-20 percre a combokat, míg szépen megpirulnak.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük