Mennyei, tejszínes fokhagymakrémleves: ropogós krutonnal a legfinomabb
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
A tejszíntől még selymesebb lesz a fokhagymakrémleves, picit lágyítja a hagyma erőteljes ízét.
Ha választanom kellene, melyik a kedvenc krémlevesem, gondolkodás nélkül a fokhagymát mondanám. Az alábbi receptet egy barátnőmtől kaptam réges-régen, de az évek során semmit nem változtattam rajta, mert egyszerűen tökéletes. Nem csak én, a családom is imádja, és bár nagymamám sose hagyja, ha nála vagyunk, hogy mi főzzünk, ezt a levest mindig kitörő örömmel fogadja.
Az már csak hab a tortán, hogy a fokhagymakrémleves gyorsan és nagyon egyszerűen készül, alig van vele munka és kezdőknek is biztosan sikerülni fog. Fokhagymából minél nagyobb fejet válassz, nem árt, ha legalább 10 gerezd van benne, de a vöröshagyma is ugyanolyan fontos szereplő, ha csak kisebbeket kapsz, akár kettőt is használhatsz. Lehetőleg ne sima vízzel öntsd fel a levest, mivel zöldségek - a hagymán kívül - nincsenek benne, alaplével lesz igazán finom.
Tejszínes fokhagymakrémleves
Hozzávalók 4 személyre
- 1 nagy fej fokhagyma
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 csapott evőkanál liszt
- 2 evőkanál olívaolaj
- 800 milliliter alaplé
- 200 milliliter tejszín
- ízlés szerint só
- ízlés szerint fehérbors
Elkészítés:
A fokhagymafejet szedjük gerezdjeire, pucoljuk meg őket, majd vágjuk össze kis darabokra. A vöröshagymát hámozzuk meg, vágjuk kockákra.
Az olívaolajat melegítsük meg egy lábasban, majd dobjuk rá a hagymákat, dinszteljük, míg átlátszók nem lesznek. Szórjuk rájuk a lisztet, keverjük össze a hagymákkal, majd rögtön, folyamatos kevergetés közben öntsük fel az alaplével. Sózzuk, borsozzuk.
Ha forr az alaplé, vegyük lejjebb a lángot, fedjük le a lábast, majd gyöngyözve főzzük a levet fél óráig.
30 perc után húzzuk le a tűzről, botmixerrel pürésítsük.
Öntsük fel a tejszínnel, majd tegyük vissza a tűzre, pár perc alatt forraljuk össze. Ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk, majd kapcsoljuk le a lángot.
Melegen, krutonnal kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors