Tejszínes, krémsajtos fahéjpite karácsonyra: egyszerű és nagyon finom

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A napokban találtam rá erre a receptre és rögtön beleszerettem! Semmi macera, csak az általam hőn imádott fahéj adja a sütemény alapját.

Éppen ezért egy viszonylag olcsó desszertről van szó, talán a sajtkrém az egyetlen olyan hozzávaló, amit otthon nem találunk meg a polcunkon.

Ennél a receptnél nemcsak a töltelék, hanem a tészta is nagyon lényeges elem. Legyen omlós, pihentessük elég ideig, ezért nem ajánlom senkinek, hogy bolti tésztát vegyen alapnak. Akkor tökéletes ez a sütemény, ha minden részét saját kezűleg készítjük el, hiszen mit sem ér egy jó töltelék rossz tésztával vagy éppen fordítva.

Ünnepi íznek is tökéletes

Nekem kétséget kizáróan a kedvenc fűszerem a fahéj. Mind az illata, mind az íze páratlan, és mindig, ha megérzem a levegőben, akkor rögtön ünnepi hangulatba kerülök. Fel lehet vele dobni egy teljesen átlagos hétköznapot, de tökéletes recept az ünnepekre is. 

A fahéj nemcsak finom, hanem egészséges is

A fahéj rendkívül egészséges, baktérium- és gombaölő szerepe is van, ráadásul még az agyműködésnek is jót tesz. Kevésbé köztudott, de ínyvérzés, torokfájás és puffadás esetén is nagy segítségünkre lehet. A fahéj a szív- és érrendszerre is jó hatással van, akárcsak a vércukorszintre, ugyanis csökkenti az étkezést követő vércukor emelkedését.

Érdemes például munkába vagy iskolába menet bekapni ebből a sütiből egy szeletet, sokkal jobban fogunk tudni koncentrálni és a teljesítményünk is jobb lesz.

Fahéjpite

fahéjpiterecept

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 24 dekagramm liszt
  • 5 dekagramm porcukor
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 12 dekagramm vaj
  • 3 darab tojás
  • 2 csipet
  • 24 dekagramm krémsajt
  • 20 dekagramm barna cukor
  • 250 mililiter tejszín
  • 3.5 evőkanál fahéj
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 0.5 teáskanál szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

A piténket mindenképpen a tésztával kezdjük, mert amíg pihentetjük, addig elkészíthetjük a tölteléket.

A 20 dkg lisztet, a porcukrot, a sütőport és az 1 csipet sót keverjük jól össze, majd morzsoljuk bele a vajat (nem szabad megolvasztani), végül pedig adjunk hozzá 1 tojást. Ha nem akar összeállni a tésztánk, akkor rakhatunk még pici vizet is bele. Ezután 20 percre tegyük be a hűtőbe, és amíg pihen, addig neki is állhatunk a tölteléknek.

Első lépésként a krémsajtot keverjük ki a barna cukorral, amíg krémes és habos nem lesz. Ezt követően adjuk hozzá a 2 tojást, keverjük el ezt is benne, és amikor már összeállt homogén masszává, adjuk hozzá a tejszínt, a 4 dkg lisztet, a fahéjat, a szerecsendiót, a vaníliakivonatot és 1 csipet sót, majd keverjük addig robotgéppel, amíg teljesen krémes nem lesz.

Vegyük ki a hűtőből a tésztánkat, nyújtsuk ki a piteformánk - vagy, ha nincs, tortaformánk - méretére, és tegyük bele a kivajazott formába úgy, hogy a tészta szélét vigyük fel a tál oldalára is. Ebbe mehet a fahéjas töltelékünk, majd küldhetjük be az egészet a 180 fokra előmelegített sütőbe. Addig süssük, amíg a közepe még egy picit lágy, de ha szükséges még visszatehetjük 5 percre.

Hűtsük ki teljesen, és egy kis tejszínhabbal tálaljuk.

 Fotók: Sági Zsófia/Só&Bors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük