Bundázott csirkemell fehérboros tésztába mártva: ellenállhatatlanul ropogós lesz
A bundázott csirkemell úgy is nagyon finom, ha fehérboros masszába mártod, és ezután sütöd ki olajban.
Egyszerű, mégis különleges az így készült csirkemell, ráadásul mindennel együtt fél órán belül tálalhatod a fogást. Ne aggódj, nem lesz száraz a hús, a krémes szósszal kínálva mindenkit elvarázsol majd. Utóbbi alapja tejszín, ebbe kerül a markáns parmezán, illetve egy kevés fokhagyma és alaplé is ízesíti.
Hogy a hús ne legyen se gumis, se cipőtalp, fontos, hogy nagy lángon pirítsd körbe, majd ha átsült, fedd le alufóliával. Amíg pihen a csirkemell, kiengedi majd a benne található folyadék egy részét, ezt ne öntsd ki, tökéletes ízesítője lesz a szósznak. A tejszínhez szuperül illik a friss petrezselyem, de egy kevés szerecsendiót is reszelhetsz bele.
A csirkemellfiléket vágjuk félbe, hogy 4 vékonyabb szeletet kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, fokhagymaporral ízesítsük mindkét oldalukat.
Az olívaolajat és a vajat forrósítsuk fel egy serpenyőben. Tegyük bele a csirkemelleket, oldalanként 5-6 percig süssük őket nagy lángon, míg szépen megpirulnak és átsül a belsejük. Tegyük őket egy tányérra, fedjük le fóliával.
Ha szükséges, öntsünk még egy kevés olajat a serpenyőbe. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd fél perc után a lisztet. Kb. 1 percig kevergessük, majd öntsük fel az alaplével. Mikor elvegyült benne a liszt, öntsük rá a tejszínt is. Alacsony lángon melegítsük, míg sűrűsödik, majd keverjük bele a parmezánt. Ha elolvadt a sajt, tegyük vissza a csirkemellet (a pihentetés során kiengedett levével együtt), majd locsoljuk rá a szószt. Melegítsük vele össze, majd petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Tipp:
Ha sütőbe is betehető serpenyőben dolgoztunk, szórjunk még parmezánt a hús és a szósz tetejére, majd toljuk a sütőbe. Grillfokozaton süssük, míg szépen megpirul a teteje.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu