Egyserpenyős, tejszínes-sajtos szószban sült csirkemell – Puha és szaftos marad a hús
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
A tejszín és a sajt találkozása mindig jót jelent, a legegyszerűbb csirkemellet is krémessé, szaftossá varázsolja.
Ha gyors és laktató vacsorát keresel, ne is görgess tovább. Ha úgy érzed, a parmezán neked túl erőteljes, akkor válassz valamilyen másfajta kemény, de reszelhető sajtot. Az a lényeg, hogy a tejszínes szószba jól bele tudjon olvadni, és selymes mártást képezzen. A tejszínes szószok nagyon jól illenek a csirkemellhez, az alapból kicsit szárazabb húst szaftossá teszik.
Ha szeretnél még bele valami hozzávalót, ajánlom a gombát, ahogy ebben a gombás-parmezános csirkemellben is megkóstolhatod. Ha szeretnéd, hogy a csirke íze jobban érvényesüljön, vagy a tejszínt túl nehéznek találod, akkor süsd meg fokhagymás vajban.
Tejszínes-sajtos szószban sült csirkemell
Hozzávalók 4 adaghoz
Csirke:
- 800 gramm csirkemellfilé
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- 80 gramm liszt
- 80 gramm parmezán (reszelt)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Szósz:
- 1 fej hagyma (közepes)
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 milliliter zöldségalaplé
- 1 teáskanál citromlé
- 200 milliliter tejszín
- 100 gramm parmezán
- 1 csipet szerecsendió
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A csirkemellet szeleteljük fel, és sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát. A lisztet keverjük össze a reszelt parmezánnal, és panírozzuk be vele a húsokat. Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, majd olvasszuk hozzá a vajat, és süssük meg a csirkemellek mindkét oldalát. Vegyük ki a húsokat és tegyük egy tányérra.
A serpenyőben a zsiradékon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd öntsük rá az alaplevet, a citrom levét és a tejszínt. Adjuk hozzá a parmezánt, a borsot és a szerecsendiót, majd közepes lángon rotyogtassuk, amíg a sajt bele nem olvad a szószba, és egy kicsit be nem sűrűsödik.
Tegyük vissza a serpenyőbe a húst, várjuk meg, míg átmelegszik, majd vegyük le a tűzről, és azonnal tálaljuk.
Fotó: Getty Images