![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Vajpuha csirkemell és gomba krémes szószban főzve: rizzsel a legfinomabb
![gombáscsirke2](https://kep.index.hu/1/0/4184/41842/418420/41842022_3194220_d6de7fa2bc4e138a1a8a930166bdfb0d_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A szósz a tejszíntől krémes, a parmezántól karakteres, nagyon jó helyen lesz benne a csirkemell és a gomba.
Mire elkészül a krémes szósz, addigra a rizs is megfő, egy bő fél órán belül tálalhatod is az ebédet vagy a vacsorát. A parmezános-tejszínes szószba vajpuhára sült csirkemell és gomba kerül, de ha szeretnéd, különféle friss zöldfűszerekkel is feldobhatod. A gomba párja a kakukkfű, azt is keverhetsz bele, de friss petrezselymet vagy chilit is szórhatsz rá tálalásnál.
Hogy a szósz krémesebb legyen, egy kevés liszttel sűrítettük, de használhatsz helyette keményítőt is, vagy az alaplé helyett zsíros tejszínt, az magától is besűrűsödik, ha elég ideig főzöd. A tejszín mellé nagyon jól passzol a szerecsendió, borsból pedig a fehér a legjobb választás.
Krémes csirkemell gombával
![gombáscsirke](https://kep.index.hu/1/0/4184/41842/418420/41842058_b943bb8bc0de7ca7a9ca9881849dc632_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
Alap:
- 500 gramm csirkemellfilé
- 250 gramm gomba (csiperke)
- 2 ek olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
Szósz:
- 30 gramm vaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csapott ek liszt
- 120 ml alaplé
- 250 ml tejszín
- 50 gramm parmezán
- ízlés szerint só, bors
- 1 késhegynyi szerecsendió
Elkészítés:
A csirkemellfilét tisztítsuk meg, vágjuk kockákra. A gombát alaposan mossuk át, a kisebbeket vágjuk félbe vagy négybe, a nagyobbakat több darabba is lehet.
Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, dobjuk bele a csirkemellet, sózzuk, borsozzuk. Süssük pár percig magas lángon, míg ki nem fehéredik és át nem sül a belseje, az sem baj, ha itt-ott lepirul. Szedjük egy tányérra.
Ha szükséges, öntsünk még egy kis olajat a serpenyőbe. Dobjuk rá a gombát, addig süssük, míg megpuhul. Tegyük félre.
Dobjuk a serpenyőbe a vajat, amikor megolvadt, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. 1 perc után szórjuk rá a lisztet. Keverjük el, majd fokozatosan önstük fel az alaplével és a tejszínnel. Alacsony lángon főzzük össze – ne forrjon –, míg be nem sűrűsödik. Ha túl sűrűnek ítéljük, alaplével lehet hígítani.
Keverjük bele a parmezánt is, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítsük a szószt. Addig melegítsük, míg a sajt elolvad.
Forgassuk a szószba a félretett csirkét és gombát, melegítsük vele össze. Frissen, melegen, rizzsel kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!