Vajpuha csirkemell és gomba krémes szószban főzve: rizzsel a legfinomabb

6
Nyomtatás
gombáscsirke2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A szósz a tejszíntől krémes, a parmezántól karakteres, nagyon jó helyen lesz benne a csirkemell és a gomba.

Mire elkészül a krémes szósz, addigra a rizs is megfő, egy bő fél órán belül tálalhatod is az ebédet vagy a vacsorát. A parmezános-tejszínes szószba vajpuhára sült csirkemell és gomba kerül, de ha szeretnéd, különféle friss zöldfűszerekkel is feldobhatod. A gomba párja a kakukkfű, azt is keverhetsz bele, de friss petrezselymet vagy chilit is szórhatsz rá tálalásnál.

Hogy a szósz krémesebb legyen, egy kevés liszttel sűrítettük, de használhatsz helyette keményítőt is, vagy az alaplé helyett zsíros tejszínt, az magától is besűrűsödik, ha elég ideig főzöd. A tejszín mellé nagyon jól passzol a szerecsendió, borsból pedig a fehér a legjobb választás.

Krémes csirkemell gombával

gombáscsirke

Hozzávalók 4 személyre

Alap:

  • 500 gramm csirkemellfilé
  • 250 gramm gomba (csiperke)
  • 2 ek olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors

Szósz:

  • 30 gramm vaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csapott ek liszt
  • 120 ml alaplé
  • 250 ml tejszín
  • 50 gramm parmezán
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 késhegynyi szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellfilét tisztítsuk meg, vágjuk kockákra. A gombát alaposan mossuk át, a kisebbeket vágjuk félbe vagy négybe, a nagyobbakat több darabba is lehet. 

Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, dobjuk bele a csirkemellet, sózzuk, borsozzuk. Süssük pár percig magas lángon, míg ki nem fehéredik és át nem sül a belseje, az sem baj, ha itt-ott lepirul. Szedjük egy tányérra.

Ha szükséges, öntsünk még egy kis olajat a serpenyőbe. Dobjuk rá a gombát, addig süssük, míg megpuhul. Tegyük félre.

Dobjuk a serpenyőbe a vajat, amikor megolvadt, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. 1 perc után szórjuk rá a lisztet. Keverjük el, majd fokozatosan önstük fel az alaplével és a tejszínnel. Alacsony lángon főzzük össze – ne forrjon –, míg be nem sűrűsödik. Ha túl sűrűnek ítéljük, alaplével lehet hígítani. 

Keverjük bele a parmezánt is, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítsük a szószt. Addig melegítsük, míg a sajt elolvad. 

Forgassuk a szószba a félretett csirkét és gombát, melegítsük vele össze. Frissen, melegen, rizzsel kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon