A hagyományos spenótfőzelék receptje - Friss levelekből a legfinomabb
A hagyományos spenótfőzelék igenis nagyon finom étel, csak jól kell elkészíteni.
Ha eddig nem kedvelted a spenótfőzeléket, próbáld ki ezt a nagyon krémes, tejszínes verziót. Ehhez mindenképp leveles spenótot használj, lehet az mirelit, friss, de bébi is. Ha előbbivel dolgozol, olvaszd ki felhasználás előtt, és alaposan nyomkodd ki belőle a nedvességet.
Mivel viszonylag kevés tejszínnel készül a spenót, ráadásul sajt is kerül a szószba, nincs szükség semmilyen más sűrítőanyagra, se lisztre, se keményítőre, a megolvadt sajtok sűrítik. Éppen ezért rögtön, melegen kínáld a spenótot, míg a sajtok még krémesek, nem kötnek meg.
A fűszerezést nem kell túlgondolni: a spenót párja a fokhagyma, azt semmiképp ne hagyd ki belőle, a tejszín mellől pedig nem hiányozhat a szerecsendió, azzal lesz igazán finom.
A spenótot olvasszuk ki, majd nyomkodjunk ki belőle minden nedvességet. Ha szükséges, vágjuk kis darabokra.
A hagymákat pucoljuk meg. A fehéret vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.
Egy mély serpenyőben vagy lábasban olvasszuk meg a vajat. Dobjuk rá a fehér hagymát, dinszteljük addig, míg átlátszó nem lesz. Adjuk hozzá a fokhagymát, majd fél perc után a krémsajtot is, várjuk meg, míg elolvad. Ekkor öntsük fel a tejszínnel, majd adjuk hozzá a sót, borsot, szerecsendiót. Alacsony lángon főzzük 2 percig, majd keverjük bele a parmezán és a mozzarella sajtot. Várjuk meg, míg elolvadnak, majd forgassuk bele a spenótot.
Melegítsünk mindent össze, ha szükséges, sózzuk még meg. Rögtön tálaljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu