Veszélyes lehet a szerecsendió fogyasztása? Nagy mennyiségben hallucinogénként működik

szerecsendió
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A szerecsendió az egyik legkedvesebb fűszerünk a konyhában, a besamelmártás és a tejszínes szószok kihagyhatatlan eleme.

Különleges, picit pikáns íze remekül illik a tejtermékekhez, a süteményekhez, őrölt és friss formában is beszerezhető, a frissen reszelt szerecsendió aromájához semmi sem fogható. Általában már 1 csipet elég belőle ahhoz, hogy érződjön az íze, de más okok miatt sem szabad túlzásba vinni a fogyasztását. 

Sok olyan alapanyag létezik, amit rendszeresen használ az ember a konyhában, pedig tudatmódosító szerként is hathatnak a szervezetre. Ezek egyike a szerecsendió is, nagy mennyiségben fogyasztva erős hallucinogénként működik.

A szerecsendió

A szerecsendió fán terem, Malajziában őshonos, de Indonéziában, Nyugat-Indiában és Brazíliában is termesztik. Magját fűszerként és gyógynövényként használják, magköpenye a szerecsendió-virág és maga a mag a szerecsendió. Népi elnevezése muskátdió, máciszdió.

A szerecsendiófa 15-20 méter magasra is megnőhet, örökzöld növény, 7 évesen hozza első termését, körülbelül egy évszázadig termő. A 8-10 centiméter hosszú, sárga termésekben helyezkedik el a mag, vagyis a szerecsendió, amelyet vörös színű magköpeny vesz körül.

szerecsendió2

Erőteljes illatát és ízét a benne található illóolajoknak köszönheti, amelyek egyik fő alkotóeleme a miriszticin.

Miriszticin, mint tudatmódosító szer

A szerecsendióban található miriszticin az egyik olyan összetevő, amely a hatásért felel. Ez a nyers szerecsendió tömegének 1-1,5 százalékát teszi ki. Több kísérletet is végeztek ennek mérésére, igaz, patkányokon. Az állatok májában a miriszticin a lebomlás után MMDA-vá alakult, vagyis ismertebb nevén Ecstasy-vá - olvashatjuk az Index Ma Is Tanultam Valamit rovatában. Később emberi szervezetben is vizsgálták a miriszticin hatását, 10 emberből 6-nál mutattak ki valamilyen változást.

Az ember testsúlyához mérve kilónként már 1 milligramm szerecsendió is hat a központi idegrendszerre - ha nagy mennyiségben fogyasztják, émelygés, hányás, hasmenés, pulzusemelkedés járul hozzá. Más összetevőkkel kombinálva akár életveszélyes is lehet. A hatása 1-2 napig is kitart, borzasztó mellékhatások kísérik.

szerecsendió4

Miriszticin egyébként kis mértékben a kaporban és a petrezselyemben is előfordul.

A szerecsendió jótékony hatásai

Míg nagy mennyiségben méreg, mértékkel fogyasztva megéri beiktatni az étrendünkbe, rengeteg étel kihagyhatatlan eleme.

Régebben Európában gyomorgörcsök ellen használták, menstruációs panaszokra is alkalmazták. Kis mértékben fogyasztva jótékonyan hat a vérnyomásra. Az illóolaj tartalma miatt oldja a stresszt és javítja a szellemi képességeket, állítólag az elalvásban is segít. Köhögéscsillapítókba is gyakran keverik bele.

szerecsendió3

A belőle kivont olajat masszázsnál is használják, enyhíti az ízületi gyulladásokat és az izomfájdalmakat, nyirokcsomó-gyulladásra is ajánlják.

A kozmetikai ipar is hasznosítja parfümök és különböző illóolajok alapanyagaként, aromaterápiáknál, illatlámpáknál, fürdőolajoknál használják, élénkítőleg hat, stimulálja a szívet és a vérkeringést.

A szerecsendió kötelező eleme a besamelmártásnak, nagyon jól passzol a sütőtökhöz és a gesztenyéhez, a fahéjas sütemények kihagyhatatlan résztvevője, de az indiai konyhában is előszeretettel használják.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük