Sűrű gombakrémleves tejszín nélkül: laktózmentes opció gazdagon fűszerezve

Gombakremleves tejszinmentes c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Valóságos gourmet levest készíthetsz, ha ezt a receptet követed, amely az összes ízlelőbimbódat lenyűgözi majd.

Az ősz és a tél a gombából készült ételek időszaka, hiszen a szezon miatt ilyenkor nagyobb mennyiségben áll rendelkezésre a finom alapanyag.

A gombából készült leves hétköznapi fogásként is mennyei lehet, azonban gazdagabban fűszerezve az ünnepi alkalmak fényét is képes emelni. Ez a leves nemcsak mesésen krémes, de a rengeteg gomba, friss fűszerek és kesudió miatt tápláló is. És éppen a gazdag összetételéből adódóan nem szükséges hozzá tejszín vagy főzőkrém sem.

Családi vacsorák és baráti összejövetelek tökéletes indítója lehet, hiszen egyszerű, és akár előző nap is elkészítheted: jól bírja az újramelegítést, és garantáltan nem esik szét, tökéletes az állaga.

Tejszínmentes gombakrémleves

Gombakremleves tejszinmentes

Hozzávalók 4 személyre

  • 500 g vegyes gombakeverék (csiperke, portobello, laskagomba, szegfűgomba, rókagomba, vargánya, shiitake stb.)
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 150 ml száraz fehérbor
  • 1 l zöldségalaplé vagy víz
  • 3 db babérlevél
  • 2 szál friss rozmaring
  • 2 szál friss kakukkfű
  • 100 g kesudió
  • 1 ek fehér misopaszta
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 tk dijoni mustár
  • 1 tk
  • 1 csipet bors
Recept idők

Elkészítés:

A gombát tisztítsuk meg, daraboljuk fel, és tegyük félre.

Egy nagyobb serpenyőt hevítsünk fel az olajjal, adjuk hozzá az apróra kockázott hagymát és fokhagymát, és dinszteljük 5-6 percig. Adjuk hozzá a feldarabolt gombát, sózzuk, borsozzuk, és 5 percig pároljuk őket együtt is.

Öntsük rá a fehérbort, és további 3-4 percig pároljuk, hogy az alkohol elpárologjon. Öntsük fel a zöldségalaplével, adjuk hozzá a fűszernövényeket és a kesudiót, és fedő alatt, alacsony hőfokon főzzük 15 percig. 

Kanalazzuk egy turmixgépbe a levest (a fűszernövényeket kihagyva), a misopasztát és a szójaszószt, és pürésítsük őket teljesen krémes állagúra.

Tegyük vissza a lábosba, forraljuk fel újra, igény szerint sózzuk, borsozzuk, végül pedig keverjük hozzá a dijoni mustárt.

Fotók: Getty Images

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük