Tepsiben sült krumplihasábok parmezánnal és fokhagymával - Izgalmas, isteni köret
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Inkább az elkészítési módja izgalmas ennek a sült krumplinak, amit érdemes kipróbálnod az extra ropogós hasábokért.
A sült krumpli szeretete minden korosztályra jellemző, de nem mindig sikerül igazán finomat és ropogósat készíteni otthon. A házhozszállítással sem oldódik meg minden, hiszen előfordul, hogy kihűl, mire az otthonodba ér vele a futár. Persze különböző módszerekkel újra tudod melegíteni, de az igazi mégis az, ha frissen sütöd.
Bár a krumpli nem kifejezetten diétás étel, ha nem bő olajban sütöd, mindenképpen kevesebb kalóriát veszel magadhoz. A tepsiben sütés tökéletes módszer, csak annyi olajat kell a krumplira spriccelni, hogy ne száradjon ki. Készítheted csak egy-két fűszerrel, pirospaprikával és fokhagymával, illetve érdemes olaj helyett zsírt tenni alá, hogy még puhább legyen.
A krumplihoz remekül illik a sajt, például a parmezán, amelyhez már csak egy kis fokhagymát kell adnod, és máris készen van a finom ropogtatnivaló. Ebben a változatban nem is a fűszerezés az izgalmas, hanem a készítés, a krumplihasábokat egészen rövid főzést követően jeges vízfürdőbe kell tenni és utána tolni a sütőbe.
Tepsiben sült krumpli parmezánnal
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm krumpli
- 2 liter víz
- 100 gramm parmezán (reszelt)
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál petrezselyem (apróra vágva)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Egy nagy fazékban forraljunk vizet. Egy tálba tegyünk vizet és jeget, tegyük félre.
A krumplikat tisztítsuk, hámozzuk meg, vágjuk fél centiméter széles hasábokra. A krumpli egynegyedét tegyük a forrásban lévő vízbe és főzzük 2 percig. Egy szedőkanállal vegyük ki őket, tegyük a jeges fürdőbe. Ismételjük meg a többi adag krumplival is a műveletet.
A krumplikat tegyük papírtörlőre vagy tiszta konyharuhára, hogy a felesleges nedvességet felitassuk. Ügyeljünk arra, hogy a hasábok teljesen szárazak legyenek. Ezután tegyük őket egy nagy tálba.
Keverjük össze a parmezánt, a sót és a fokhagymaport.
A krumplira öntsünk olívaolajat, forgassuk át, hogy mindenhol érje a zsiradék. Ezután szórjuk meg a fokhagymaporos keverékkel, újra forgassuk át, hogy mindenütt befedje.
Egy tepsit takarjunk le sütőpapírral, majd tegyük rá a hasábokat. Süssük 25-30 percig. Tálalásnál szórjuk meg ízlés szerint petrezselyemmel.
Fotó: Getty Images