
Extra ropogós, isteni sütőben sült krumpli – Zsírban készül a burgonya

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Pihe-puha citromos muffin: joghurttól lesz lágy a tésztája
Ropogós

Krémes leves sült karfiolból: könnyed, mégis tápláló fogás

Krémsajttal töltött jalapeño paprika: pirosra sült bacon öleli körbe

Könnyed, pufi felhőpalacsinta: joghurtos a légies tészta

Isteni tojásos pite tortillalapból: cottage cheese teszi krémessé

Babos pástétom olajbogyóval: tartalmas szendvicskrém zöldségekből
Ha eddig kerested a legropogósabb krumpli receptjét, most megtaláltad, egy plusz hozzávalóval tökéletes lesz.
Aki azt állítja, hogy a sült krumpli unalmas, biztosan nem tudja, hogy ezt az egyszerű köretet is nagyon változatosan lehet elkészíteni. A sült krumpli akkor finom, ha belül kellőképpen puha, kívül viszont ropogós. A fűszerezés is fontos, de nem szabad túlzásba vinni, egy kevés zöldfűszer, só és bors bőven elég hozzá. Ha kicsit pikánsabban szeretnéd, egy kis pirospaprikát is tehetsz hozzá, úgy süsd meg.
Az sem mindegy, hogy milyen zsiradékban sül, ahogy az is fontos, hogy előfőzöd-e a krumplit sütés előtt. Ha igazán jó sült krumplit szeretnél, sütés előtt egy rövid ideig főzni kell a zöldséget.
Figyelj arra is, hogy mekkora darabokra vágod. Nem érdemes elaprózni, ha nagyobbak a szeletek, a belseje puha, a külseje ropogós lesz. Ha szódabikarbónás vízben főzöd, az szintén hozzátesz a ropogósságához, érdemes édeskrumplival is kipróbálni.
Tepsis krumpli zsírral sütve

Hozzávalók 6 adaghoz
- 2 kilogramm krumpli
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 5 evőkanál kacsa- vagy libazsír
- 1 evőkanál olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint petrezselyem
- ízlés szerint friss rozmaring
Elkészítés:
A krumplit pucoljuk és tisztítsuk meg alaposan, vágjuk fel nagyobb darabokra.
Egy fazékban forraljunk vizet. Adjunk hozzá 2 teáskanál sót és a szódabikarbónát, majd a krumplit, keverjünk rajta egyet. Várjuk meg, amíg újra felforr, majd vegyük lejjebb az erősséget és főzzük 10 percet. Nem kell teljesen megpuhulnia a krumplinak.
Melegítsük elő a sütőt 230 fokra.
Amíg a krumpli fő, egy serpenyőben keverjük össze az olívaolajat és a zsírt a rozmaringgal, a fokhagymával és egy kevés borssal, közepes lángon melegítsük körülbelül 3-4 percig, amíg a fokhagyma aranyszínűvé nem válik. Az olajat szűrjük le egy nagy tálba, a fokhagymás keveréket pedig tegyük félre egy másikba.
Amikor a krumpli megfőtt, szűrjük le, majd tegyük a leszűrt olajba, sózzuk, borsozzuk, forgassuk át a keverékben, hogy mindenhol érje a zsiradék.
Egy tepsit takarjunk le sütőpapírral, szórjuk rá a krumplit, figyeljünk, hogy maradjon közöttük távolság. Süssük 20 percig, utána rázogassuk meg és süssük egészen addig, amíg a krumpli aranybarna nem lesz, nagyjából még 30 percet.
Ha megsült, tegyük át egy nagy tálba, sózzuk, ha még szükséges, majd szórjunk rá ízlés szerint apróra vágott petrezselymet.
Fotó: Getty Images