Így melegítsd újra a sült krumplit, hogy ropogós legyen - 4 módszert mutatunk

sültkrumplicover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mindenki imádja a sült krumplit, rántott hús vagy hamburger mellé, de akár magában is szeretjük, csak egy baj van vele: hidegen már nem az igazi.

Nincs rosszabb a másnapos, hideg, szottyadt sült krumplinál, amit hiába dobsz be 1-2 percre a mikróba, csak még vizesebb és puhább lesz. Létezik jó technika a krumpli megmentésére? A Kitchn 4 módszert tesztelt, mindet pontozta és értékelte, az ezekből leszűrt tapasztalatokat osztjuk most meg veled.

A mikrózásról most nem esik szó, aki már melegített mikrohullámú sütőben krumplit, az tudja, hogy az ilyen melegítés nem javít, inkább még ront is az állagán. Most a serpenyőben melegítést, a sütőben sütést, a grillezést és az olaj nélküli, forró levegővel működő fritőzt vesszük górcső alá. 

A teszthez a Kitchn ugyanarról a helyről rendelt sült krumplit, amit a dobozában a hűtőbe tettek egy éjszakára, hogy másnap igazán hideg és szottyadt legyen. 

Grillezés

Ha van a sütődön vagy a mikródon grillfokozat, akkor már biztosan próbálkoztál ezzel a módszerrel. A LifeHacker ajánlása szerint így kell újramelegíteni a krumplit ezen a fokozaton: a sütődben található rácsot tedd a legfelső polcra, minél közelebb a fűtőszálhoz. Egy tepsit bélelj ki alufóliával, szórd rá a krumplit, majd told a sütőbe. Mikor az egyik fele megpirult, fordítsd át, hogy az alja is át tudjon melegedni. 

sültkrumpli4

A tesztben 5 perc alatt melegítették elő a sütőt és 4-5 percig sütötték a krumplit. A módszer nem aratott osztatlan sikert, a krumpli nem egyenletesen pirult meg, a vékonyabb, kisebb darabok megégtek, ha viszont kevesebb időre tették be, a belseje hideg maradt, így összesen 10/3 pontra értékelték ezt a technikát. A grillezős megoldás akkor működhet jól, ha nem hideg krumplival indítasz, hanem éppen kihűlt, langyos vagy szobahőmérsékletű burgonyával.

Serpenyőben melegítés

Viszonylag egyszerű és egész jól működő módszer. Készíts elő egy nagy serpenyőt, amiben kényelmesen elfér majd a krumpli, majd tedd közepes lángra. Önts bele 1-2 evőkanálnyi olajat, szépen oszlasd el a serpenyő alján. Szórd bele a sült krumplit, majd pár percig melegítsd, közben forgasd, hogy minden oldala egyenletesen megpiruljon.

sültkrumpli

A módszer hátránya, hogy viszonylag sok idő, míg a sült krumpli minden oldala szépen megpirul, illetve csak kisebb adagokban lehet melegíteni, egyszerre annyit, amennyi elfér a serpenyő alján anélkül, hogy fednék egymást a hasábok. A végeredmény ropogós lesz, de egy kicsit olajos, így ez a módszer csak 7 pontot kapott a 10-ből.

Sütőben sütés

Több időt és energiát igénylő módszer, mégis megéri alkalmazni, finomabb lesz vele a krumpli. Nagyjából ugyanolyan ropogós lesz, mint a serpenyős technikával, de nem lesz olajos a végeredmény. A sütőt melegítsd elő 220 fokra, egy tepsit bélelj ki sütőpapírral vagy alufóliával, majd szórd rá a sült krumplit egy rétegben és süsd 20-25 percig, míg szépen megpirul és ropogós nem lesz a külseje.

sültkrumpli2

A módszer hátránya, hogy időigényes, viszont a sütőben sütés mindenki számára elérhető, nem kell hozzá grillfokozat vagy bármilyen speciális eszköz. Ha a hideg krumplira egy kis sót is szórsz, mielőtt a sütőbe teszed, tényleg olyan lesz, mintha most hozta volna ki a futár. A Kitchn szerkesztőségétől 10-ből 8 pontot kapott ez a módszer.

Forró levegős fritőz

A leggyorsabb és a legjobb módszer, egyetlen hátránya, hogy nem mindenkinek van ilyen konyhai eszköze. Ha mégis van otthon forró levegős fritőzöd - az olajjal működő sajnos nem jó -, mindenképp melegítsd abban a krumplit. 

sültkrumpli3

Melegítsd elő a fritőzt 180 fokra - pár perc elég neki -, majd tedd bele a sült krumplit egy rétegben, 3-5 percig melegítsd. Olyan lesz, mint a friss, kívülről vékony, ropogós réteg alakul ki rajta, 10/10 pontot kapott ez a módszer.

Konklúzió

Ha teheted/van fritőzöd, a forró levegős módszert részesítsd előnyben, ha nincs, akkor a sütőben sütést alkalmazd, sokkal-sokkal jobb lesz a krumpli, mintha a mikróba dobnád be. Megéri rászánni azt a plusz pár percet, hogy ne a kukában landoljon a sült burgonya.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük