Egytepsis citromos csirkecomb: egyszerű, laktató és egészséges vacsora

5
Nyomtatás
citromos csirke
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ahogy egyre több ételt készítek belőle, egyre jobban kezdem megkedvelni a csirkecombot. Sokkal ízesebb, mint a mell, és ugyanolyan változatosan lehet elkészíteni.

Meséltem már a család csirkecomb iránti ellenszenvéről, ami miatt tényleg nem gyakori vendég nálunk a szárnyas ezen része. Amikor egész csirkét veszek és szétszedem, akkor a combról is levágom a húst kis darabokban, és valamilyen körettel összekeverve készítem el. Pedig a comb nagyon ízletes, hiszen sokkal szaftosabb, mint a mell, nem is kell hozzá annyi zsiradék sem.

Akkor jó a csirkebőr, ha ropog

Egyrészről értem az ellenszenvet, hiszen a csirke egyik legmegosztóbb része a bőre, körülbelül olyan, mint a tejen a föl. A csirkebőr leginkább akkor szerethető, ha nagyon ropogósra sül és jól van ízesítve. Példának okáért egy jó tepertőnek nincsen párja, készüljön csirkéből vagy más szárnyasból. 

Én pusztán hiúságból kezdtem legyőzni a csirkebőr iránti ellenszenvem, mert az öregedéssel csökken a szervezet természetes kollagéntermelése, és ezt muszáj pótolnunk. Ennek az egyik természetes módja, ha húsokból, méghozzá szárnyasokból vesszük magunkhoz. A legtöbb kollagén az inakban, porcokban és a bőrben található. Természetesen ezeket a részeket fogyasztjuk a legritkábban. Ha viszont jól megfűszerezzük és megsütjük a csirke bőrét, akkor érdemes megkóstolni, hátha megszeretjük. Ha mégsem, maximum levesszük, az íze akkor is belesült az ételbe. 

Ez a recept egy egyszerű, tepsibe beledobálós vacsora, amiben a fűszeres csirkecomb szaftja és a citrom leve alkot finom elegyet. A comb bármelyik felét felhasználhatjuk, alsó- és felsőcombot egyaránt. 

Tepsis citromos csirke

citromos csirke recept

Hozzávalók 4 személyre

  • 6 darab csirkecomb (alsó, felső)
  • 2 darab citrom
  • 70 milliliter olaj (olíva vagy napraforgó)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 darab citrom leve
  • 0.5 teáskanál petrezselyem (szárított)
  • 0.5 teáskanál kakukkfű (szárított)
  • 0.5 teáskanál oregánó (szárított)
  • 1 szál rozmaring
  • 1 teáskanál
  • ízlés szerint bors
  • 2 evőkanál méz
Recept idők

Elkészítés:

Egy edényben keverjük össze az olajat, az egészen apróra vágott fokhagymát, a mézet, a citromlevet, a petrezselymet, az oregánót, a kakukkfüvet, a sót és a borsot. Tegyük félre egy kicsit. A csirkecombokat tegyük egy zárható edénybe, öntsük rá a pácot, és rakjuk be hűtőszekrénybe néhány órára. A citromot vágjuk tetszőleges vastagságú karikákra. 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 

Egy tepsi aljára helyezzük el a citromkarikák egyik részét, majd a csirkecombokat. Öntsük rá a pácot, majd tegyük a tetejére a maradék citromkarikákat és a rozmaringot. Addig süssük a húst, amíg a teteje szép piros nem lesz. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon