Vastag tésztájú tepsis pizza gazdag feltéttel: sütőporos a tésztája

tepsispizza
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tésztája picit tömörebb és talán még laktatóbb a kelt tésztás verziónál, és nagy előnye, hogy napokig puha marad.

Mint sokan mások, én sem jutottam élesztőhöz, hiába megyek párnaponta egy-egy kört, sehol nem lett pótolva a hiány, vagy ha lett is, már elkapkodták. Pedig én a fejembe vettem, hogy tepsis pizzát sütök, ha törik, ha szakad. Úgysem volt eddig jó sütőporos receptem, úgyhogy elérkezett a pillanat, hogy keressek és kipróbáljak egyet.

A végeredménynek nagy sikere lett, imádta a család és én is. Persze azért nem kelt tésztáról van szó, ugyanúgy, ahogy a sütőporos kenyér sem lesz olyan foszlós, mint az élesztős, ennek a tésztája is picit tömörebb, laktatóbb lett, viszont másnap is ugyanolyan puha volt, mint frissen.

A feltét bármi lehet, használhattok bolti paradicsomszószt, elkészíthetitek az én verziómat, tehettek rá kolbászt, szalámit, sonkát, bacont, hagymát, kukoricát, de akár babot vagy főtt tojást is, a lehetőségek megszámlálhatatlanok.

Tepsis pizza

tepsispizza2

Hozzávalók 12 szelethez

Tészta:

  • 50 dekagramm pizzaliszt
  • 1 púpozott teáskanál
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 280 milliliter langyos víz
  • 1 púpozott teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna

Paradicsomszósz:

  • 250 gramm passzírozott paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0.25 teáskanál
  • 0.25 teáskanál cukor
  • 0.5 teáskanál oregánó
  • 0.5 teáskanál bazsalikom

Feltét:

  • 10 dekagramm kolbász
  • 10 dekagramm sonka
  • 0.5 fej lilahagyma
  • 10 dekagramm kukorica
  • 25 dekagramm sajt (mozzarella)
Recept idők

Elkészítés:

Kezdjük a paradicsomszósszal, ugyanis annak majd hűlnie kell. A paradicsomot, a lereszelt fokhagymát, a sót, a cukrot és a fűszereket tegyük egy kis lábasba, majd alacsony lángon melegítsük össze. Mikor forrni kezd, főzzük 1-2 percig, majd kapcsoljuk le a lángot, hagyjuk hűlni.

Állítsuk össze a tésztát. A lisztet keverjük össze a sóval, cukorral, sütőporral és a szódabikarbónával. Fokozatosan adjuk hozzá az olívaolajat és a vizet, utóbbiból kb. 250-300 milliliter kell, látni fogjuk, mikor elég. Gyúrjunk lágy, puha, egynemű tésztát a hozzávalókból.

Béleljünk ki sütőpapírral egy kb. 23x33 cm-es tepsit. Egyengessük el benne a tésztát, húzzuk szét, hogy mindenhol egyforma vastag legyen. A tészta fel fog jönni, vastagabb lesz, úgyhogy nem baj, ha vékonyra húzzuk.

Ha kihűlt a paradicsomszósz, kenjük meg vele a tésztát úgy, hogy mindenhova jusson. A tészta egyik felére szórjunk összekarikázott kolbászt, a másik felére összekockázott sonkát. Mehet rá a vékony szeletekre vágott lilahagyma, a kukorica, végül a reszelt sajt.

Előmelegített sütőben, 180 fokon, alsó-felső sütéssel kb. 45-50 percig süssük, míg a tészta át nem sül és a sajt meg nem pirul. 

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük