Pikáns, gyors halétel akár hétköznapra is - A Teriyaki szósz teszi különlegessé a lazacot
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nagyon fontos az elegendő halfogyasztás, a lazac pedig az a halféle, amellyel még a kétkedők is meggyőzhetők.
Bár egzotikusan hangzik, mégis nagyon egyszerű ez a recept, amelyben a lazac szójás pácot kap. Az ázsiai konyha kedvelői biztosan ismerik ezt az ételt, de azoknak sem fog csalódást okozni, akik inkább a hagyományosabb ízek felé húznak.
A lazac mindig telitalálat, a zöldségköret pedig igazán könnyen emészthetővé teszi az egytepsis ételt. A Teriyaki lazac különleges alkalmakkor, de hétköznapesti vacsoraként is megállja a helyét.
Teriyaki lazac
Hozzávalók 2 személyre
A halhoz:
- 800 gramm lazacfilé (egész, szálkázva)
- 500 gramm krumpli
- 3 szál sárgarépa
- 1 fej brokkoli
- 2 darab kápia paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál szezámmag
- 1 darab citrom
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 evőkanál olívaolaj
A szószhoz:
- 100 milliliter szójaszósz
- 1 evőkanál kristálycukor
- 50 milliliter rizsecet
- 50 milliliter fehérbor
- 2 gerezd fokhagyma (zúzott)
Elkészítés:
Elkészítjük a Teriyaki szószt: egy serpenyőben összeöntjük a hozzávalókat és sziruposra forraljuk, majd félretesszük.
A krumplit kis kockákra vágjuk, félpuhára főzzük, majd 180 fokos sütőben, kevés olajjal átforgatva 10 percig sütjük. Hozzákeverjük a többi zöldséget, a szeletekre vágott citromot, 3 evőkanál olajjal, sóval-borssal átforgatjuk, további 10 percig sütjük. Félretoljuk a zöldségeket a tepsi szélére, középre helyezzük a bőrétől megszabadított, sóval-borssal megszórt egész lazacot.
Átkenjük a szirupos Teriyaki szósszal, megszórjuk szezámmaggal, 20 perc alatt készre sütjük. Egy kevés maradék szósszal áthúzzuk a halat és a sült zöldségekkel tálaljuk.
Aki kicsit hagyományosabb formában enné a lazacot, próbálja ki a rakott krumplit - kolbász helyett lazaccal és tejszínes mártással.
Fotó: Street Kitchen