Krémes thai csirkeleves kókusztejjel: citrussal és friss korianderrel a legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kókusztól krémes, picit édeskés lesz a lé, amit a citrus, a chili és a gyömbér ellensúlyoz, tökéletes harmóniában állnak az ízek.
A thai kókusztejes csirkeleves, avagy a Tom Kha Gai az egyik legfinomabb ázsiai fogás, krémes, ízekben gazdag, picit édeskés és savanykás, egyszerűen tökéletes. Bár az alábbi változathoz is kell egy-két különlegesebb összetevő, igyekeztünk egyszerűsíteni a recepten, ahol tudtunk. Míg eredetileg galangagyökérrel készül, mi ezt most gyömbérre cseréltük, de a citromnád is helyettesíthető, lime-héjjal érdemes pótolni.
A csirkemell mellé szinte bármilyen zöldséget keverhetsz, leggyakrabban gomba és répa, esetleg paprika kerül a levesbe, de chilit is érdemes karikázni bele. Mivel kókusztejjel készül, laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják.
Thai csirkeleves
Hozzávalók 4 személyre
- 250 gramm csirkemellfilé
- 2 evőkanál olaj
- 1 fej salottahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- opcionális chili
- 1 darab gyömbér (2 centis)
- 2 szál citromnád
- 375 ml alaplé
- 400 gramm kókusztej (konzerv)
- 200 gramm gomba (csiperke)
- 1 darab répa
- 1 darab kaliforniai paprika
- 1.5 ek barna cukor
- 2 ek halszósz
- 2 evőkanál koriander (friss)
Elkészítés:
A csirkemellfilét tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre vagy kockákra. A hagymákat hámozzuk meg. A salottát vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze. A gyömbért és a répát pucoljuk meg, a megmosott gombával és a paprikával együtt vágjuk szeletekre.
Melegítsünk olajat egy lábasban, adjuk hozzá a hagymát. Amikor üveges, mehet hozzá a fokhagyma, és ha használunk, a chili. Várjuk meg, míg illatozni kezd, majd adjuk hozzá a gyömbért és a citromnádat is (csak a fehér részét). Keverjünk mindent össze, majd öntsük fel az alaplével és a kókusztejjel, várjunk, míg forrni kezd.
Amikor forr, adjuk hozzá a gombát, a répát, a paprikát és a csirkét. Sózzuk, illetve adjuk hozzá a cukrot is. Fedjük le a lábast, majd főzzük a levest 10-15 percig, míg a hús és a zöldségek is elkészülnek.
Vegyük le a tűzről, majd keverjük bele a halszószt és a friss koriandert.
Rögtön tálaljuk.
Fotó: Getty Images