
Mutatós tiramisutorta: babapiskóta helyett kakaós lapokból áll a sütemény

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér

Mennyei palacsinta muffinformában sütve: így még puhább és csábítóbb

Isteni, duplán sajtos töltött gomba: krémfehér sajt kerül a kalapokba

Aromás fűszerolajok házilag: öröm velük a főzés

Zöldséges pite gazdagon: szaftos ragu sül a ropogós tésztába
A kedvelt olasz desszert nem a megszokott formában készül, kakaós tésztán terül el a bársonyos mascarponés krém.
A kávé aromájával csábító csoda az egész világon ismert, nincs olyan ember, aki ne szeretné, ez az egyik olyan desszert, amit a leggyakrabban rendelnek az éttermekben.
A tiramisu isteni finom, és nem bonyolult a megalkotása. Persze a babapiskótával készült édesség máshogy is készülhet, például tortaformában, kakaós piskótatésztával. A mutatós sütemény gyártása így időigényesebb, de megéri belefektetni az energiát.
Jó tanács
- A tortát akár három részre is oszthatod, rád van bízva.
- Ha marad a krémből, fóliázd le, pár napig eláll a hűtőben, felhasználhatod palacsinta- vagy muffintölteléknek.
- Ha gyerekeknek készül, akkor a kávét hagyd el, ha viszont csak felnőtteké a desszert, akkor a krémbe 1-2 evőkanál Baileys is kerülhet, az italtól csak még finomabb lesz.
Tiramisutorta

Hozzávalók -+ személyre
Tészta:
- 3 darab tojás
- 1 csipet só
- 10 dkg cukor (kétfelé szedve)
- 1 tk. vaníliakivonat
- 5,5 dkg finomliszt
- 25 g kakaó
- 25 ml olaj
- 25 ml tej
- 0,8 dl kávé (kenni)
- 2 ek. rumaroma (kenni)
Krém:
- 3 darab tojássárgája
- 8 dkg cukor
- 1 tk. vaníliakivonat
- 1 ek. zselatinpor
- 25 dkg mascarpone
- 3 dl habtejszín
- kakaó a tetejére
Díszítés:
- gyümölcs vagy csokipehely
Elkészítés:
Tészta:
A tojásokat válasszuk szét.
A fehérjéhez adjunk egy csipet sót, verjük kemény habbá, közben a cukrot (80 g) folyamatosan adagoljuk hozzá.
A habbá vert fehérjéhez keverjük hozzá a tojássárgáját és a vaníliakivonatot.
A lisztet és a kakaót szitáljuk keverőtálba, majd robotgép segítségével dolgozzuk a tojásos keverékhez.
Az olajat és a tejet keverjük össze, majd forgassuk a lisztes, tojásos keverékez.
A masszát simítsuk sütőpapírral vagy vajjal kikent formába (24 centis), toljuk 160 fokosra előmelegített sütőbe. A tésztát süssük tűpróbáig (sütőtől függ, körülbelül: 35-45 perc).
A kihűlt tésztát vágjuk félbe.
A főzött kávéhoz keverjük hozzá a cukrot (20 g) és a rumot.
Krém:
A tojássárgáját a cukorral (50 g) és a vaníliakivonattal forgassuk össze, majd vízgőz felett keverjük 3-4 percig, utána adjuk hozzá a zselatinport.
A mascarponét tegyük egy másik tálba, majd adjuk hozzá a tojássárgás keveréket és keverjük simára.
A tejszínt verjük habbá, közben a cukrot (30 g) fokozatosan adjuk hozzá.
A felvert habtejszínt forgassuk egybe a mascarponés, tojássárgás keverékkel (fokozatosan adagoljuk).
Összeállítás:
Az egyik tortalapot helyezzük tálcára, majd kenjük meg a kávéval, utána simítsunk rá a mascarponés krémből.
A másik tortalapot is kenjük meg kávéval, majd a lekent részt helyezzük a krémmel borított tésztára. A torta tetejét is kenjük meg a kávés sziruppal, majd a tetejét és az oldalát is kenjük meg a krémmel.
A torta tetejét szórjuk meg kakaóval.
A torta tetejét szezonális gyümölccsel vagy csokipehellyel díszíthetjük fel.
Fotó: Getty Images