Mutatós tiramisutorta: babapiskóta helyett kakaós lapokból áll a sütemény
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kedvelt olasz desszert nem a megszokott formában készül, kakaós tésztán terül el a bársonyos mascarponés krém.
A kávé aromájával csábító csoda az egész világon ismert, nincs olyan ember, aki ne szeretné, ez az egyik olyan desszert, amit a leggyakrabban rendelnek az éttermekben.
A tiramisu isteni finom, és nem bonyolult a megalkotása. Persze a babapiskótával készült édesség máshogy is készülhet, például tortaformában, kakaós piskótatésztával. A mutatós sütemény gyártása így időigényesebb, de megéri belefektetni az energiát.
Jó tanács
- A tortát akár három részre is oszthatod, rád van bízva.
- Ha marad a krémből, fóliázd le, pár napig eláll a hűtőben, felhasználhatod palacsinta- vagy muffintölteléknek.
- Ha gyerekeknek készül, akkor a kávét hagyd el, ha viszont csak felnőtteké a desszert, akkor a krémbe 1-2 evőkanál Baileys is kerülhet, az italtól csak még finomabb lesz.
Tiramisutorta
Hozzávalók 4 személyre
Tészta:
- 3 darab tojás
- 1 csipet só
- 100 g cukor (kétfelé szedve)
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 55 g finomliszt
- 25 g kakaó
- 25 ml olaj
- 25 ml tej
- 80 ml kávé (kenni)
- 2 evőkanál rumaroma (kenni)
Krém:
- 3 darab tojássárgája
- 80 g cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 evőkanál zselatinpor
- 250 g mascarpone
- 300 ml habtejszín
- kakaó a tetejére
Díszítés:
- gyümölcs vagy csokipehely
Elkészítés:
Tészta:
A tojásokat válasszuk szét.
A fehérjéhez adjunk egy csipet sót, verjük kemény habbá, közben a cukrot (80 g) folyamatosan adagoljuk hozzá.
A habbá vert fehérjéhez keverjük hozzá a tojássárgáját és a vaníliakivonatot.
A lisztet és a kakaót szitáljuk keverőtálba, majd robotgép segítségével dolgozzuk a tojásos keverékhez.
Az olajat és a tejet keverjük össze, majd forgassuk a lisztes, tojásos keverékez.
A masszát simítsuk sütőpapírral vagy vajjal kikent formába (24 centis), toljuk 160 fokosra előmelegített sütőbe. A tésztát süssük tűpróbáig (sütőtől függ, körülbelül: 35-45 perc).
A kihűlt tésztát vágjuk félbe.
A főzött kávéhoz keverjük hozzá a cukrot (20 g) és a rumot.
Krém:
A tojássárgáját a cukorral (50 g) és a vaníliakivonattal forgassuk össze, majd vízgőz felett keverjük 3-4 percig, utána adjuk hozzá a zselatinport.
A mascarponét tegyük egy másik tálba, majd adjuk hozzá a tojássárgás keveréket és keverjük simára.
A tejszínt verjük habbá, közben a cukrot (30 g) fokozatosan adjuk hozzá.
A felvert habtejszínt forgassuk egybe a mascarponés, tojássárgás keverékkel (fokozatosan adagoljuk).
Összeállítás:
Az egyik tortalapot helyezzük tálcára, majd kenjük meg a kávéval, utána simítsunk rá a mascarponés krémből.
A másik tortalapot is kenjük meg kávéval, majd a lekent részt helyezzük a krémmel borított tésztára. A torta tetejét is kenjük meg a kávés sziruppal, majd a tetejét és az oldalát is kenjük meg a krémmel.
A torta tetejét szórjuk meg kakaóval.
A torta tetejét szezonális gyümölccsel vagy csokipehellyel díszíthetjük fel.
Fotó: Getty Images