Selymes, tejszínes Bailey's házilag: olcsóbban kijössz, ha otthon készíted
A selymes kávés krémlikőr, a Bailey's egy időben óriási népszerűségnek örvendett, de ma sincs olyan, aki ne szeretné.
Ha valami igazán ütős húsvéti vendégvárón töröd a fejed, ne keress tovább, a házi tojáslikőrnél nem találsz jobbat! Nem nehéz az elkészítése, minimális vele a munka, és garantáltan szeretni fogja mindenki. Akár még mentes verzióban is összedobhatod a gyerekeknek, ebben az esetben szimplán ne keverd bele az alkoholt a végén.
A likőrnél egyetlen dologra kell figyelni, méghozzá a hőkiegyenlítésre: mivel a tojás könnyedén kicsapódhat a forró tejtől, azt mindig apránként, folyamatos kevergetés mellett add hozzá, így szép lassan melegszik fel, nem hirtelen, biztosan nem lesz belőle rántotta.
Ha esetleg nincs otthon rum, brandyt, whiskyt vagy vodkát is keverhetsz bele. A kész likőr hűtőben kb. 5 napig áll el.
Egy kis lábasban keverjük össze a tejet, a habtejszínt, a szerecsendiót és a fahéjat. Kezdjük el melegíteni alacsony lángon, míg gyöngyözni nem kezd.
Közben egy hőálló tálban keverjük simára a tojássárgákat és a cukrot. Folyamatos kevergetés mellett adjunk hozzá fél merőkanálnyi forró tejet, keverjük csomómentesre. Adjunk hozzá egy újabb adag forró tejet, keverjük el, és ezt addig ismételjük, míg az összes tej felét el nem kevertük benne.
Ekkor öntsük vissza a tojásos-tejes keveréket a maradék forró tejhez, majd addig főzzük, míg picit sűrűsödik, eléri a 70 fokot.
Húzzuk le a tűzről, majd keverjük bele a vaníliakivonatot és a rumot.
Várjuk meg, míg kihűl, majd hűtőben, légmentesen lezárva tároljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu