Omlós, szaftos tojáslikőrös kuglóf – Az édes máz koronázza meg
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kuglófot készíteni a világ legegyszerűbb dolga. A tojáslikőrös változat egészen biztosan a húsvéti asztal éke lesz: szaftos, omlós, vajas tészta és tojáslikőrös máz alkotja ezt a tökéletes kuglófot.
Húsvétkor nem csak inni érdemes a tojáslikőrt, különböző desszerteket is készíthetünk belőle, mint a tojáslikőrpuding, a charlotte torta vagy ez a csodálatos sütemény. Használhatunk alapnak bolti verziót, de elkészíthetjük a likőrt otthon, saját kezűleg is.
Használjuk bátran a tojáslikőrt
Első olvasásra lehet, hogy soknak tűnik a majdnem 3 deciliter tojáslikőr, de higgyétek el, igényli a sütemény ezt a mennyiséget. Nem lesz túlzó, kellemes aromája és állaga lesz tőle, éppen csak érezni lehet benne. Azért, hogy a tojáslikőr kicsit intenzívebb formában is megjelenjen, a mázba is kerül belőle egy kisebb adag, de ha valaki ezt már soknak érezné, el is lehet hagyni.
A máz
A vaj, a porcukor és a tojáslikőr mellől a szerecsendió sem hiányozhat. Ad egy kis pikantériát a máznak, sokkal finomabb és ízesebb lesz tőle a borítás, mintha csak egy sima porcukros változat lenne. Ízlés szerint lehet bele más fűszereket is tenni, szerintem a fahéj is nagyon jól áll neki.
Tojáslikőrös kuglóf
Hozzávalók 12 adaghoz
Tésztához
- 3 bögre liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál só
- 1 bögre vaj (225 g)
- 2 bögre cukor
- 4 darab tojás
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 1.25 bögre tojáslikőr
Mázhoz
- 0.33 bögre vaj
- 0.75 bögre porcukor
- 0.25 bögre tojáslikőr
- 0.75 teáskanál őrölt szerecsendió
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét, mindent ezzel fogunk kimérni.
Vegyünk elő egy kb. 25 cm átmérőjű kuglófformát, vajazzuk és lisztezzük ki.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a sót.
A puha vajat és a cukrot keverjük habosra robotgép segítségével.
Adjuk a vajas keverékhez a tojásokat, egyszerre csak egyet. Mehet bele a vaníliakivonat és a tojáslikőr is.
Adjuk hozzá a lisztes keveréket is, fokozatosan, folyamatosan kevergetve dolgozzuk össze a tésztát.
Öntsük a tésztát a formába, körülbelül 65-75 percig süssük, 1 óra után már folyamatosan ellenőrizzük tűpróbával.
Készítsük el a mázat: tegyünk minden alapanyagot egy kis lábasba, alacsony lángon melegítsük, amíg a vaj megolvad, a cukor pedig elolvad benne. Nem szabad forráspontig vinni a mázat.
Ha kész van a kuglóf, borítsuk ki a formából, majd ha picit már hűlt, öntsük nyakon a mázzal. Ha szeretnénk, szúrhatunk pár lyukat is a tésztába, úgy beleivódik a máz a tészta belsejébe is.
Kihűlve tálaljuk.
Fotó: Getty Images