Klasszikus házi tojáslikőr: fantasztikusan krémes és jó sűrű
Koccints saját készítésű, finom, selymes tojáslikőrrel! Ha most összeállítod, húsvétkor lesz igazán finom.
Ha szereted az olasz konyha kedvenc desszertjét, a tiramisut, próbáld ki karácsonyi változatban is, tojáslikőrrel megbolondítva. Ha pedig van esetleg megmaradt vagy felesleges mézeskalácsod, használj azt babapiskóta helyett, hogy még ünnepibb legyen az édesség hangulata.
Az alábbi recepthez csak a tojássárgájára, illetve habtejszínre lesz szükség, de ha szeretnéd, a fehérjét is habbá verheted, és a krémhez forgathatod. Ha pedig máshoz használnád fel, készíts habcsókot is az ünnepi asztalra.
A hideg habtejszínt verjük kemény habbá, majd tegyük félre.
Egy másik tálban verjük habosra a tojássárgákat a cukorral. Akkor az igazi, mikor habos és kifehéredik. Keverjük bele a mascarponét is, majd a tojáslikőr felét. Mikor egynemű a krém, forgassuk bele a habtejszín kb. negyedét.
Egy másik tálban keverjük össze a kávét a maradék tojáslikőrrel.
Készítsünk magunk elé egy 20x20 centis tálat/jénait, majd oszlassunk el az alján 2 evőkanál mascarponés krémet.
A babapiskótát/mézeskalácsot mártsuk a tojáslikőrös kávéba, majd tegyük rá a krémre, hogy nagyjából befedjék a tál alját. Erre kanalazzuk rá a megmaradt krém felét, majd újabb sor kávéba mártott babapiskóta következik, végül a maradék krémmel zárjuk. Nyomjuk vagy kenjük a tetejére a megmaradt tejszínhabot, majd tegyük a hűtőbe 1 éjszakára, hogy összeálljon.
Másnap kakaóporral megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu