![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A tökéletes habcsóknak két titka van – Így készül a kakaós-kávés változat
![kávéshabcsók](https://kep.index.hu/1/0/3063/30636/306365/30636599_2352053_01730891860879174882de659f261430_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A habcsók egy nagy klasszikus, ha maradékfelhasználásról van szó, ez jut először az eszünkbe. Bár a sima habcsók is nagyon finom, érdemes néha ízesíteni, szinte bármit beletehetünk.
Ez most egy kávés-kakaós verzió, ezen a két alapanyagon kívül nincs is szükség semmi másra - már persze a klasszikus hozzávalókon kívül. A habcsókban éppen az a jó, hogy bármit belekeverhetünk a habba, lehet bele reszelt csokoládét, őrölt diót vagy mandulát tenni, ízlés szerint variálhatjuk az alapanyagokat és a mennyiségeket.
A habcsók titka
Most egy kicsit tekintsünk el az ízesítéstől, vizsgáljuk meg az alapokat. A habcsóknak két titka van: a só és az ecet. Persze, el lehet ezek nélkül is készíteni, de akkor nem biztos, hogy kemény, fényes habunk és szép habcsókjaink lesznek.
Nagymamámtól tanultam ezt a technikát: ha egy csipet sót teszünk a tojásfehérjébe, sokkal gyorsabban és könnyebben lesz kemény a hab. Szép, fényes végeredményt kapunk. Ha pedig a habcsók "tésztájába" egy kis ecet is kerül, akkor egészen biztosan nem fognak összeesni a sütőben, meg fogják őrizni a formájukat, nem lesznek belőlük lapos tócsák.
Kakaós-kávés habcsók
![kávéshabcsók2](https://kep.index.hu/1/0/3063/30636/306366/30636609_6af5a2ceb6e1587a9bc69f805675a325_wm.jpg)
Hozzávalók 30 darabhoz
- 2 darab tojásfehérje
- 100 gramm porcukor
- 1 teáskanál instant kávé
- 1 evőkanál jó minőségű kakaópor
- 1 kávéskanál ecet
- 1 csipet só
Elkészítés:
Egy nagy tálban verjük fel a tojásfehérjét egy csipet sóval. Mikor már majdnem kemény, fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukrot. Addig verjük, amíg fényes, szép hab nem lesz. Óvatosan keverjük bele a kakaóport, a kávét és az ecetet is.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Tegyük habzsákba a habcsókot, csillagcsövön keresztül nyomjunk belőle tetszőleges méretű kupacokat a tepsibe, vagy kanalazzunk kis kupacokat egymás mellé, úgy kerek, de szép habcsókjaink lesznek.
120 fokon körülbelül 60 percig süssük, de nézzünk rá párszor, ha nem szeretnénk nagyon kiszárítani, előbb is kivehetjük.
Várjuk meg, míg kihűlnek, a lekapcsolt sütőben is száradnak még. Kakaóporral vagy csokireszelékkel megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!