Kiadós reggeli vagy vacsora a tojásrántotta gombával és spenóttal – A pikáns serpenyős melegen a legfinomabb
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
A serpenyőben készült rántotta az egyik legkedveltebb napindító fogás, amit készíthetünk szerényen csak tojásból, vagy felturbózva, megpakolva minden földi jóval.
Amikor gazdagabb kiadásban szervírozzuk a rántottát, általában hagyma, sonka vagy bacon kerül bele, de a gombával készült változat is elég népszerű. Legtöbbször reggelire fogyasztjuk, de néha megesik, hogy gyors vacsora gyanánt előkapjuk a serpenyőt, majd egy összedobott rántottával zárjuk a napot. Én kifejezetten szeretem a különböző változatokat szezonális alapanyagokkal gazdagítani, friss zöldségekkel, az egyik kedvencem, a spenót kifejezetten finom a rántottában, de akkor a legjobb, ha gomba is kerül a serpenyőbe.
Sokan nem szeretik a spenótot, ami nagy kár, hiszen ez a szép zöld színben pompázó zöldség nagyon egészséges, több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Érdemes lenne gyakrabban fogyasztani az egész évben rendelkezésünkre álló spenótot, igaz, a szezonja hivatalosan márciustól május végéig tart. A főzés során szenteljünk figyelmet a zöldnek, nehogy túlfőzzük, akkor ugyanis nagyon kellemetlen lesz az íze. A sütés vége felé tesszük a serpenyőbe, de gondosan ügyeljünk, hogy ne nagyon fonnyadjon meg.
Tojásrántotta gombával és spenóttal
Hozzávalók 1 adaghoz
- 2 darab tojás
- 2 evőkanál tej
- 4 fej gomba
- 1 marék spenót
- só és bors ízlés szerint
- olaj kevés
- 1 darab paradicsom
Elkészítés:
A gombát megtisztítjuk, tetszőlegesre felvágjuk.
A megmosott spenótot vágjuk fel, tépjük darabokra vagy hagyjuk egészben, ahogy tetszik.
A paradicsomot vágjuk fel tetszőleges kockákra.
A tojásokat a tejjel, sóval és borssal verjük fel.
A gombákat kevés olajon kezdjük el pirítani, körülbelül 5-8 perc múlva a spenót és a paradicsom is a serpenyőbe kerül, majd 2 perc múlva a tojást is ráöntjük. Ízlésünknek megfelelő textúrájúra süssük, lehet belőle rántotta, ha kevergetjük, de akár omlett is.
Fotó: Getty Images