Ropogós margherita pizza: 4 egyszerű lépésben készül

1
Nyomtatás
margherita-pizza
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ezt a margherita pizzareceptet még az egészen kezdők is el tudják készíteni, ezzel kitanulva a ropogós, házi pizza sütésének művészetét.

A pizzáról elsőre mindenkinek az olaszok jutnak az eszébe. Nincs ez másként velem sem, hiszen ki ne szeretné a ropogós, vékony pizzatészta nyújtotta élvezetet?

Viszont, mivel valószínűleg keveseknek adatott meg, hogy egy kemence legyen a konyhája egyik szegletében, be kell érnünk néhány hagyományos, de tuti házi pizzarecepttel. Ezúttal egy egyszerű margherita pizza receptjét mutatjuk, amelynek abszolút kezdők is nekiveselkedhetnek.

Margherita pizza

margherita-pizza

Hozzávalók 2 darabhoz

A pizzához:

  • 300 g kenyérliszt
  • 1 tk instant élesztő
  • 1 tk
  • 200 ml langyos víz
  • 1 ek olívaolaj

A paradicsomszószhoz:

  • 100 ml passzírozott paradicsom
  • 1 marék friss bazsalikom
  • 1 gerezd fokhagyma

A feltéthez:

  • 125 g mozzarella
  • 10 szem koktélparadicsom
  • 2 ek reszelt parmezán

A díszítéshez:

  • 1 marék friss bazsalikomlevél (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet tegyük egy nagy tálba, és keverjük bele az élesztőt, illetve adjuk hozzá a sót.

Keverjük el, majd az egész közepére készítsünk egy mélyedést: ebbe öntsük bele a langyos vizet és az olívaolajat, majd fakanál segítségével, kívülről befelé haladva, szépen keverjük össze az alapanyagokat. Egy puha és meglehetősen nedves tésztát kell kapnunk.

A tésztát ezután borítsuk lisztezett felületre, majd 5 percig gyúrjuk. Ezután konyharuhával takarjuk le, és tegyük félre, hogy meg tudjon kelni (kb. 30 perc).

A paradicsomot mossuk meg és vágjuk félbe. A mozzarellát karikázzuk fel.

A fokhagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk fel apróra. A bazsalikommal szintén ekképpen tegyünk.

Készítsük el a szószt, amíg kel a pizzatészta.

Ehhez egy tálban keverjük össze a passzírozott paradicsomot, a felaprított bazsalikomot és a fokhagymát. Ha kész, hagyjuk állni szobahőmérsékleten, hogy az ízek összeérhessenek.

A tésztából csináljunk két azonos méretű golyót. A golyóbisokat egyesével, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 25 cm átmérőjűre. A tészta akkor jó, ha nagyon vékonyra nyújtjuk, hiszen a sütőben tovább fog kelni. 

A sütőt melegítsük elő 240 fokra és tegyünk be egy tepsit, akár felfordítva is, a sütő felső rácsára, hogy előmelegítsük.

A kinyújtott pizzákat tegyük lisztezett felületre, majd egyesével kenjük meg őket a paradicsomos szósszal. 

Ízlés szerint tegyük rá a felkarikázott sajtot és a félbevágott paradicsomokat, majd locsoljuk meg olívaolajjal, és igény szerint sóval, borssal is ízesíthetjük. Végül hintsük meg reszelt parmezánnal is.

A felmelegedett tepsire tegyük át a pizzákat, és kb. 8-10 perc alatt süssük őket készre.

Díszítésként szórhatunk rájuk pár friss bazsalikomlevelet, illetve még egy kis olívaolajjal is meglöttyinthetjük. 

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon