Zsenge tökből készült, ropogósra sült tócsni: filléres, laktató fogás

töktócsni2
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Érdemes kipróbálni gyalult tökből is a tócsnit, picit könnyedebb és frissebb, mint a krumplis változat.

A hagyományos tócsni reszelt krumpliból, lisztből és tojásból álló, olajban sült lepény, ami amellett, hogy igen laktató, még olcsó is. Azonban nem csak burgonyából készülhet, szezonban a zsenge tök is szuper választás, gyalulva ugyanúgy működik.

Az alább olvasható recept a lehető legegyszerűbb változat, a tök mellé hagyma, liszt, tojás és fűszerek kerülnek. A töknek jól áll az édeskés íz, ezért érdemes valamilyen édesebb fajta hagymát - lilát vagy fehéret - reszelni mellé, illetve egy pici cukor is mehet bele, de ez csak opcionális. 

Töktócsni

töktócsni

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 gramm tök
  • 1 kisebb fej lilahagyma
  • 140 gramm liszt
  • 1 darab tojás
  • 0.5 teáskanál
  • 0.5 teáskanál cukor
  • olaj/vaj (sütéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A tököt hámozzuk meg, vágjuk félbe, a magokat kaparjuk ki belőle, majd gyaluljuk le. A hagymát pucoljuk meg, reszeljük le.

A reszelt tököt és hagymát tegyük egy szűrőbe, majd nyomkodjuk ki belőlük a nedvességet, amennyire tudjuk.

Tegyük a zöldségeket egy tálba, majd adjuk hozzájuk a lisztet, tojást, sót, cukrot, keverjük alaposan össze. Nyugodtan meg lehet kóstolni, ízlés szerint még sózni. Hagyjuk a masszát 5 percig állni.

Egy nagy serpenyőbe öntsünk annyi olajat, hogy éppen elfedje az alját. Amikor már forró az olaj, szaggassunk bele 1-2 evőkanálnyi adagokat a masszából. 3-4 percig süssük őket, majd fordítsuk meg, egy spatula segítségével picit lapítsuk le őket, majd a másik felüket is 3-4 percig süssük, míg aranybarnák nem lesznek.

Szedjük őket papírtörlőre, majd melegen fogyasszuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük