Egyszerű trükkel lesz ellenállhatatlanul finom a főtt kukorica – Nem érdemes eldobni a héját
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Közeleg a nyár, vele pedig sokak nagy kedvence, a tengeri, vagyis a csemegekukorica is megérkezik.
Sokan egész évben ezt ennénk, nyár elejétől, ha szerencsénk van, október végéig beszerezhetjük a kukoricát, otthon pedig egyszerűen elkészíthetjük az ízletes csemegét. Strandokon kötelező street food, már az illatát megérezve megjön az ember étvágya.
A csöves kukorica nagy sláger főve, de bátran elkészíthetjük grillezve is, hajával csomagolva vagy nélküle. Grillezés után vaj és só dukál a csemegéhez, abbahagyhatatlanul finom, főzve azonban több lehetőség is a rendelkezésünkre áll, mindenkinek megvan a maga bevált módszere, mitől is lesz igazán finom a főtt kukorica.
Én simán csak vízben szoktam főzni 10 percig, és a héjából vagy hajából - ki hogy nevezi - egy keveset mindig teszek a vízbe, mert így sokkal intenzívebb zamata lesz a kukoricának. Mindig annyi héjat használok fel, amennyivel kibélelem a fazék alját, majd a kukoricát is lefedem vele. Mamám mindig így készítette, a tőle látott technikát pedig a mai napig alkalmazom, pedig rengeteg új ötlettel találja szemben magát az ember.
Tejet is tehetünk a vízbe
Amerikában nagy hagyománya van a kukoricának, minden jeles nap ünnepi asztalán megtalálható. Amerikában élő rokonaim különös módon készítik a főtt kukoricát. A félbetört csövekre annyi vizet öntenek, amennyi ellepi őket, a főzővízbe pedig 250 milliliter tejet és 2 evőkanál vajat is tesznek, majd fedő alatt 15-20 percig főzik.
A főtt kukorica jó sósan a legfinomabb, de fűszerezésnek őrölt paprikát, lime-ot, olvasztott vajat és friss zöldfűszereket is használhatunk. Sok arca van az egyszerű csemegének, én mégis a hagyományos mamaféle technikával készültet szeretem a legjobban.
Főtt kukorica
Hozzávalók 12 darabhoz
- 6 darab kukorica
- só ízlés szerint
- víz szükség szerint
Elkészítés:
A kukorica héját eltávolítjuk, a csöveket félbetörjük vagy egészben hagyjuk.
Annyi héjat megmosunk, amennyivel a fazék alját ki tudjuk bélelni, belerakjuk a kukoricákat, majd annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. A kukoricák tetejét a héjjal lefedjük, majd forrástól számolva 8-12 perc alatt készre főzzük, ízlés szerint sóval vagy vajjal megkenve fogyasztjuk.
Fotó: Getty Images