Egyszerű trükkel lesz ellenállhatatlanul finom a főtt kukorica – Nem érdemes eldobni a héját

kukoricacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Közeleg a nyár, vele pedig sokak nagy kedvence, a tengeri, vagyis a csemegekukorica is megérkezik.

Sokan egész évben ezt ennénk, nyár elejétől, ha szerencsénk van, október végéig beszerezhetjük a kukoricát, otthon pedig egyszerűen elkészíthetjük az ízletes csemegét. Strandokon kötelező street food, már az illatát megérezve megjön az ember étvágya.

A csöves kukorica nagy sláger főve, de bátran elkészíthetjük grillezve is, hajával csomagolva vagy nélküle. Grillezés után vaj és só dukál a csemegéhez, abbahagyhatatlanul finom, főzve azonban több lehetőség is a rendelkezésünkre áll, mindenkinek megvan a maga bevált módszere, mitől is lesz igazán finom a főtt kukorica.

Én simán csak vízben szoktam főzni 10 percig, és a héjából vagy hajából - ki hogy nevezi - egy keveset mindig teszek a vízbe, mert így sokkal intenzívebb zamata lesz a kukoricának. Mindig annyi héjat használok fel, amennyivel kibélelem a fazék alját, majd a kukoricát is lefedem vele. Mamám mindig így készítette, a tőle látott technikát pedig a mai napig alkalmazom, pedig rengeteg új ötlettel találja szemben magát az ember.

Tejet is tehetünk a vízbe

Amerikában nagy hagyománya van a kukoricának, minden jeles nap ünnepi asztalán megtalálható. Amerikában élő rokonaim különös módon készítik a főtt kukoricát. A félbetört csövekre annyi vizet öntenek, amennyi ellepi őket, a főzővízbe pedig 250 milliliter tejet és 2 evőkanál vajat is tesznek, majd fedő alatt 15-20 percig főzik.

A főtt kukorica jó sósan a legfinomabb, de fűszerezésnek őrölt paprikát, lime-ot, olvasztott vajat és friss zöldfűszereket is használhatunk. Sok arca van az egyszerű csemegének, én mégis a hagyományos mamaféle technikával készültet szeretem a legjobban.

Főtt kukorica

kukoricact

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 6 darab kukorica
  • só ízlés szerint
  • víz szükség szerint
Recept idők

Elkészítés:

A kukorica héját eltávolítjuk, a csöveket félbetörjük vagy egészben hagyjuk.

Annyi héjat megmosunk, amennyivel a fazék alját ki tudjuk bélelni, belerakjuk a kukoricákat, majd annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. A kukoricák tetejét a héjjal lefedjük, majd forrástól számolva 8-12 perc alatt készre főzzük, ízlés szerint sóval vagy vajjal megkenve fogyasztjuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük