Négy szuper egészséges nassolnivaló tökmagból - Sajtos, chilis, mézes és fahéjas
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tökmag önmagában is finom nassolnivaló, de pár fűszerrel és alapanyaggal megspékelve igazán különleges vendégváró lehet belőle.
Négyféle, egyszerű variációt mutatunk: sajtos, chilis, mézes és fahéjas tökmagot. Mindegyik más hangulatú estéhez passzol, de az összes elképesztően finom. Mind a négy tökmag ugyanúgy készül, éppen csak a hozzávalók listája változik. A receptekben a bögre alatt a 2,5 deciliteres változatot értem.
A cikk alján szerepel részletes leírással a fahéjas verzió, a többinek csak az arányait ismertetem, a sütésük teljesen ugyanaz. Sőt, ha egy időben készül a négyféle, egyszerre is sülhetnek, ráférnek egy nagyobb sütőlapra.
Sajtos tökmag
A sajtos vagy pizzás tökmag olasz fűszerekkel és parmezánnal készül, de ha még egy kis paradicsomot, akár ketchupot, adunk hozzá, olyan lesz, mintha az olasz finomságot nassolnánk.
Hozzávalók:
- 1 bögre tökmag
- 2 evőkanál parmezán sajt
- 1 teáskanál oregánó
- 1/2 teáskanál tengeri só
- 1/4 teáskanál fokhagymapor
- 1 evőkanál olívaolaj
Csak mindent összekeverünk és 20 perc alatt megpirítunk. Ennél egyszerűbb és gyorsabb sós nassolnivaló nincs a világon.
Chili-lime tökmag
A chilis-lime-os nassolnivaló igazán különleges, kicsit csípős, kicsit savanykás, de pont ettől kerülnek az ízek tökéletes harmóniába.
Hozzávalók:
- 1 bögre tökmag
- 2 teáskanál olívaolaj
- 1/2 teáskanál chilipor
- 1/2 teáskanál tengeri só
- 1/4 teáskanál cayenne-bors
- 2 evőkanál lime-lé
Nem muszáj kétféle csípőset beszerezni, használhattok csak chiliport vagy csak cayenne-borsot, de akkor annyival többet tegyetek belőle.
Mézes tökmag
Elkészítése és sütése is megegyezik a fahéjassal, éppen csak az alapanyagok változnak:
- 1 bögre tökmag
- 1 evőkanál méz
- 1/4 teáskanál tengeri só
- 1 evőkanál kókuszzsír (olvasztva)
Mind a mézes, mind a fahéjas tökmag esetében a recept kókuszzsírt használ, de ezt nyugodtan lecserélhetitek olvasztott vajra is. A mézes verzió pikantériáját az adja, hogy egy kis tengeri só kerül bele, amely tökéletes harmóniába hozza az édes és a sós ízeket.
Fahéjas tökmag
Hozzávalók 1 adaghoz
- 1 bögre tökmag (hámozott)
- 0.5 evőkanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál barna cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál kókuszzsír (olvasztott)
Elkészítés:
Keverjük össze alaposan a vaníliát, cukrot, fahéjat és a kókuszzsírt, majd keverjük bele a tökmagot úgy, hogy mindenhol jól bevonja a fahéjas máz.
Terítsük el a tökmagot a tepsiben.
Pirítsuk 20 percig, keverjük meg 15 perc után.
Vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni.
Fotók: Getty Images