Krémes tészta tökmagos pesztóval: ne dobd ki a sütőtök magjait
A tökmag önmagában is tartalmas és tápanyagdús csemege, de akár megfizethető pesztóalapanyagként is felhasználhatod. A vele készült tészta pedig pillanatok alatt elkészül.
Az őszi sütőtökszezon nem kell, hogy kizárólag a zöldség húsáról szóljon, hiszen a magok is számtalan étel alapanyagai lehetnek. Az egyik ilyen a pesztó, amelyhez az eredeti, olasz recept fenyőmagot használ, azonban az ínyenc, de annál borsosabb árú hozzávalót könnyedén pótolja a tökmag is.
Az elkészítés módját tekintve nincsen különbség a két változat között, azonban ha egy laktózmentes, vegán diétába is beilleszthető verziót keresel, akkor azt alább olvashatod.
Tökmagos-pesztós tészta
Hozzávalók 2 személyre
- 250 g száraztészta tetszés szerint
- 1 nagy csokor friss bazsalikom
- 5 ek tökmag
- 3 gerezd fokhagyma
- 60 ml olívaolaj
- 0.5 tk só
- 2 ek sörélesztőpehely
- 2 ek friss citromlé
Elkészítés:
Egy közepes edényben forraljunk enyhén sós vizet, és a csomagoláson leírtak szerint főzzük meg benne a tésztát.
Az intenzívebb aromákért száraz serpenyőben enyhén pirítsuk meg a tökmagot.
Tegyük a pesztó hozzávalóit egy aprítógépbe, és addig dolgoztassuk, amíg egy homogén pasztát kapunk.
Alternatív és hagyományos megoldásként mozsárban is összezúzhatjuk az alapanyagokat.
Szűrjük le a megfőtt tésztát, és keverjük hozzá a pesztót.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!