Nagyon könnyű gyümölcsös lepény leveles tésztából: eper és alma kerül a tetejére
A leveles tésztából készült epres-almás lepénnyel alig van munka, és nagyon finom.
Ennél egyszerűbb nasit nehezen találni, de akár reggelinek vagy vacsorának is megállja a helyét a kis kifli. Leveles tésztából készítve pillanatok alatt kész, és úgy turbózod fel, ahogy csak szeretnéd. Én most egy sajtos-sonkás verziót készítettem, de mehetett volna bele kolbász, paradicsomszósz, igaziból bármi. Sőt, ha inkább édességre vágysz, akkor pedig mogyoró- vagy csokikrémmel, lekvárral is megkenheted.
Hogy picit frissebb legyen az összhatás, zöldfűszereket is érdemes a krémsajtra szórni, a kiflik tetejét pedig bőven szórd meg reszelt sajttal. Utóbbi lehet sima trappista, de akár füstölt vagy cheddar is, hogy még különlegesebb legyen a kis kifli.
A fél szemedet tartsd a sütőn, mert nagyon gyorsan elkészülnek a kiflik, elég nekik 10-15 perc, főleg, ha ilyen piciket készítesz, ahogyan én tettem.
A leveles tésztát nyújtsuk kör alakúra (egy nagyra vagy több kicsire). Ha eleve téglalapra nyújtott tésztával dolgozunk, tegyünk rá egy akkora tányért, amekkora ráfér, vágjuk körbe. Én 3 kisebb kört vágtam a tésztából, kisebb kifliket készítettem, így lett 24 darabom.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A köröket kenjük le vékonyan krémsajttal, ha szeretnénk, szórjuk meg friss, aprított zöldfűszerrel. Vágjuk a tésztaköröket nyolcfelé.
A csirkemellsonkát vágjuk akkora háromszögekre, hogy pont befedjék a tésztaháromszögek alapterületét, tegyük őket a krémsajtra. Tekerjük fel szorosan a háromszögeket a szélesebb oldaluktól kezdve. Kicsit hajlítsuk meg a kapott kifliket, hogy felvegyék a jól ismert formát.
Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük le a tetejüket a felvert tojással, majd szórjuk meg reszelt sajttal.
Toljuk őket a sütőbe 15 percre, míg a tetejük aranybarna nem lesz.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
@sobors.hu